Nieuwsuur
anp

De VS en Europa kunnen niet langer heen om de rol die Rusland speelt in de oorlog in Syrië. Door samenwerking met de Russen kan Bashar al-Assad langer aan de macht blijven dan eerst werd verwacht. 

In Nieuwsuur de achtergronden met Midden-Oosten deskundige Nikolay Kozhanov en Ruslandkenner Hubert Smeets.

Poetin wil coalitie met leger Syrië tegen IS

Werldpolitiek

Het lukt Vladimir Poetin om via het conflict in Syrië weer in het centrum van de wereldpolitiek te komen. Vanavond sprak hij de algemene vergadering van de Verenigde Naties toe. Daar ontvouwde hij zijn plannen.

Coalitie

Volgens de Russische president Poetin kan alleen een brede internationale coalitie samen met het Syrische regeringsleger en de Koerdische milities de strijd tegen Islamitische Staat winnen. In zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties benadrukte Poetin dat islamitische landen een sleutelrol moeten spelen in die samenwerking.

Internationaal recht

Poetin haalde hard uit naar de Westerse landen die jarenlang de gematigde oppositie tegen de Syrische president Assad hebben gesteund en bewapend. Daardoor is de terroristische dreiging alleen maar gegroeid, zei Poetin. 

"De Verenigde Naties hebben ons door decennia van problemen geholpen en hebben erger voorkomen. We moeten ons wel aan het internationaal recht houden", beklemtoonde de Russische president.

Schuld van het Westen

Hij wees erop dat Westerse bemoeienis met de Arabische wereld geleid heeft tot het ontstaan van IS. Volgens hem hebben de Amerikaans-Britse invasie van Irak in 2003, de omverwerping van de Libische dictator Kadhafi en de oppositie tegen Assad mensen in de armen gedreven van de terroristen.

De president verdedigde de recente grotere steun van Rusland aan het regeringsleger van Assad met de verzekering dat die niets te maken heeft met Russische ambities in de regio.

Volgens Washington is de Russische bemoeienis niet zozeer gericht tegen IS, maar vooral bedoeld om het regime van Assad in het zadel te houden. Maar Rusland kan het terrorisme eenvoudigweg niet accepteren, zei Poetin.

Samenwerken

Hij riep alle betrokken landen op om gezamenlijk in actie te komen tegen de extremisten van IS. Eerder vandaag deed president Obama een soortgelijkeoproep, maar dan om tot een politieke oplossing te komen, waarin de val van president Assad onvermijdelijk is. Obama zei bereid te zijn daarin samen te werken met Rusland en Iran. 

Koning

Ook Koning Willem-Alexander spreekt vandaag de VN toe. Hij is de twaalfde spreker van de dag. Naast de presidenten van de VS, Rusland kwamen ook China en Frankrijk aan aan het woord. 

Flirten met terroristen is gevaarlijk en het is een enorme vergissing om niet met de Syrische regering samen te werken.

Vladimir Poetin

Flirten

"Westerse mogendheden hebben rebellen getraind en bewapend om tegen de wettige regering van Syrië te vechten. Die terroristen vechten nu mee met Islamitische Staat. Dit flirten met terroristen is gevaarlijk en het is een enorme vergissing om niet met de Syrische regering samen te werken", zei Poetin. 

Volgens Poetin vechten alleen Assads leger en Koerden tegen terroristen in Syrië. Hij drong aan op een brede internationale anti-terroristische coalitie, waarin islamitische landen een sleutelrol vervullen. 

STER reclame