NOS Nieuws

Koning breekt lans voor meer Afrika in V-Raad

Koning Willem-Alexander heeft in de Algemene Vergadering gepleit voor een grotere inbreng van Afrika in de VN-Veiligheidsraad. De koning noemde de samenstelling van de Veiligheidsraad niet meer van deze tijd en stelde vast dat verschillende regio's zich onvoldoende vertegenwoordigd voelen.

China, Frankrijk, Rusland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zijn al sinds de oprichting van de VN in 1945 de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad. De andere tien zetels wisselen. De koning schoof Nederland naar voren als kandidaat voor een van de tijdelijke zetels voor de periode 2017-2018.

MH17

De koning benadrukte dat Nederland zich hard maakt voor rechtvaardigheid en zei trots te zijn op de positie van Den Haag als wereldhoofdstad van internationaal recht.

Sprekend over rechtvaardigheid wees Willem-Alexander erop dat de nabestaanden van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 in Oost-Oekraïne nog altijd lijden onder het feit dat de verantwoordelijken tot dusver vrijuit gaan.

"Onrecht doet pijn als een open wond. Nederland rouwt nog steeds om onze dierbaren van de MH17-ramp", zei de koning. Hij voegde eraan toe dat de Nederlandse regering niet zal rusten voordat de schuldigen voor de rechter staan.

VN-missies

De koning memoreerde ook dat Nederland in de afgelopen decennia heeft deelgenomen aan 63 VN-missies, waarbij in totaal 125.000 militairen en burgers zijn ingezet. Hij vertelde dat hij onlangs de Nederlandse militairen heeft bezocht die in Mali de orde bewaken.

Koning Willem-Alexander sprak als eerste Nederlandse staatshoofd de Algemene Vergadering toe.

Onder de toehoorders in de zaal in het VN-hoofdkwartier waren ook koningin Máxima, de ministers Koenders (Buitenlandse Zaken) en Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking), de Arubaanse premier Eman, staatssecretaris Mansveld en de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl