Nieuwsuur
AZC_Alert Enschede

"Ik heb stoere burgemeesters, wethouders en raadsleden nodig, die extra bedden en huizen vrij maken voor de opvang van vluchtelingen", zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff vorige week. Ook Gerard Bakker, voorzitter van het COA, riep burgemeesters op extra opvangplekken beschikbaar te stellen.

In Enschede waren al langer plannen om vluchtelingen op te vangen. Volgend jaar worden daar zeshonderd vluchtelingen opgevangen. Officieel moet de gemeenteraad nog akkoord gaan, maar dat levert naar verwachting geen problemen op. Tot woede van sommige omwonenden. 

Nieuwsuur spreekt in Enschede met de 'stoere' wethouder Jurgen van Houdt van de ChristenUnie. Gerard Bakker, voorzitter van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, is te gast. Hij vertelt over de aanpak van het COA.

Enschede krijgt azc, tot woede van omwonenden

Braakliggend terrein

In Enschede in de wijk De Eschmark wordt een asielzoekerscentrum gebouwd, waar de vluchtelingen volgend jaar worden opgevangen. Op een braakliggend terrein worden mobiele units geplaatst, meldt Tubantia. Het complex zal tien jaar open zijn.

"We zijn barmhartig voor onze medemens, mensen zoals u en ik", zei wethouder Jurgen van Houdt bij de bekendmaking. Zijn gemeente reageerde op de oproep van het kabinet. "We kunnen niet wegkijken, maar moeten verantwoordelijkheid nemen. Het is een druppel op een gloeiende plaat, maar je wil graag een bijdrage leveren." 

Tegenstanders zijn bang dat er geen 600 maar 1800 vluchtelingen komen Nieuwsuur

Maar niet iedereen in Enschede is het eens met wethouder Van Houdt. Sinds de bekendmaking zijn er onder de Enschedeërs twee kampen ontstaan. Op de Facebookpagina 'AZC_Alert Enschede' proberen tegenstanders de komst van het azc te voorkomen. 

Omwonenden zijn bang voor criminaliteit en waardevermindering van hun huis. "Het is bekend dat azc's criminaliteit aantrekken", zegt een een vrrouw. Ook zijn ze niet blij met de manier waarop ze het te horen hebben gekregen. "Het wordt ons gewoon door de strot gedrukt." 

Welkom

Die reacties waren voor Jeroen Kumeling een reden om in actie te komen. Hij richtte de Facebookpagina 'Welkom in Enschede' op. "Wij willen deze vluchtelingen wel een warm welkom geven in Enschede." 

Hij en zijn vrouw vonden het tijd voor actie. "Deze mensen zitten klem en verdienen het om op een goede manier kennis met Enschede te maken. Dat gaan wij ze geven." 

STER reclame