IS-vlag wappert in Palmyra

IS blaast tempel Palmyra op

De eeuwenoude ruïnestad Palmyra in Syrië is zondag opnieuw een bijzonder tempel kwijtgeraakt. Strijders van Islamitische Staat (IS) hebben de Tempel van Baal-Shamin opgeblazen met een grote hoeveelheid explosieven.

In Nieuwsuur de achtergronden bij dit nieuws met archeoloog Fik Meijer en oud-directeur van het museum in Mosul Hikmat Basheer Al Aswad.

IS blaast tempel Palmyra op

Palmyra wordt voor mijn ogen vernield.

Hoofd van wetenschappers in Palmyra

Vernield

De verwoeste tempel is in de eerste eeuw na Christus gebouwd en gold als een van de bestbewaarde gebouwen in de historische stad. Het hoofd van de wetenschappers in Palmyra, staat er niet van te kijken. "We hebben herhaaldelijk gezegd dat de volgende fase die van terroristen zou zijn. En dat ze, als ze de tijd hebben, beginnen met het vernietigen van tempels. Palmyra wordt voor mijn ogen vernield."

Vernielingen in het Syrische Palmyra
'De vernielingen van IS zijn heel pijnlijk om te zien'

Bulldozers

In de afgelopen maanden kwam het al vaker voor dat IS cultureel erfgoed in Syrië en Irak vernielde. Zo sloopte IS eeuwenoude beelden in het Iraakse Mosul. Vrijdag nog doken er beelden van IS op waarop te zien was dat het Mar Elian-klooster in de Syrische stad al-Quaryatayn werd verwoest met bulldozers.

Onthoofd

Vorige week is een vooraanstaande archeoloog in Palmyra vermoord door IS. De 82-jarige Khaled Asaad werd vorige week onthoofd door strijders van IS. Zijn lichaam werd aan een zuil op het centrale plein van de stad gehangen. Asaad zat al een maand gevangen bij de extremistische moslimbeweging. Hij werkte ruim vijftig jaar in de stad en publiceerde daarover in verschillende internationale tijdschriften.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl