Premier Tsipras tijdens het debat in het Griekse parlement van vannacht
Aangepast

Leidt de deling van Syriza tot nieuwe Griekse verkiezingen?

Zelfs voor Griekse begrippen was het een lange zit. Na een nachtelijk debat stemde het Griekse parlement vanmorgen vroeg in met het derde steunpakket, de nieuwe maatregelen die nodig zijn om Europese steun te krijgen.

De dissidente leden van premier Tsipras' partij Syriza weigerden akkoord te gaan, maar met steun van de oppositie kan hij de nieuwe bezuinigingen toch doorvoeren. Van de 297 aanwezige parlementsleden stemden 222 voor.

Dissidenten

Van de Syriza-parlementariërs onthielden zich 11 van stemming of waren niet aanwezig. Daarnaast stemden 31 Syriza-leden tegen. Het aantal dissidenten is daarmee een stuk groter geworden en dat maakt de breuk binnen de partij definitief. Dissidente leden van Syriza hebben al gezegd na te denken over een afsplitsing van de partij.

In Nieuwsuur een gesprek met Yannis Koutsomitis, politiek analist in Griekenland over de vraag wat de revolte binnen de regeringspartij betekent voor de positie van premier Tsipras.

Leidt de deling van Syriza tot nieuwe Griekse verkiezin

Waarschijnlijk volgt er nu een 'vertrouwensstemming' in het parlement. Volgens Yannis Koutsomitis is het heel onwaarschijnlijk dat Tsipras die overleeft. En dan is de kans groot dat er verkiezingen volgen.

Tsipras liet eerder nog wel de deur open voor samenwerking met andere partijen, maar nu wil hij dat niet meer. Hij is bang dat dat het imago van Syriza beschadigt. Het lijkt erop dat Syriza weg wil van de extreemlinkse positie en naar het midden opschuift. Dat maakt de partij aantrekkelijker voor meer kiezers.

Snel vooruit

Volgens Koutsomitis is er nu eindelijk een brede consensus dat Griekenland alleen vooruit komt als het land goed samenwerkt met de instituties, in plaats van hen te zien als vijand. Daar is wel een soort van overeenstemming over bereikt. Nieuwe en snelle oplossingen is de enige manier om vooruit te komen. Iedereen beseft dat, zegt hij.

Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem verwelkomde de steun van de ruime meerderheid van het Griekse parlement. Volgens Dijsselbloem is het een ingrijpend pakket en is er deze zomer veel constructiever met de Grieken onderhandeld dan daarvoor.

De ministers van Financiën van de Eurogroep zijn het vanavond eens geworden over het derde steunpakket van 86 miljard euro. Dat betekent dat Athene een eerste tranche van 26 miljard tegemoet kan zien om leningen mee af te betalen.

Blijkbaar is een aantal knelpunten opgelost. "Het is geen hamerstuk", waarschuwde Dijsselbloem voorafgaand aan het overleg in Brussel. Knelpunten waren onder meer het privatiseringsfonds, maar ook de houdbaarheid van de Griekse schulden.

IMF

Een ander punt van zorg was de betrokkenheid van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat pas in oktober zal beslissen of het 16 miljard euro zal bijdragen. Voor Nederland is het van cruciaal belang dat het IMF betrokken is. Het feit dat het fonds vanavond zei te overwegen mee te doen, was voldoende voor de ministers.

'We besluiten sowieso niet om 86 miljard over te maken'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl