Minister Tsakalotos en Stathakis stemmen over het steunpakket
NOS Nieuws

Grieks parlement stemt in met steunpakket

Het Griekse parlement heeft ingestemd met het derde steunpakket. Tsipras kan met steun van de oppositie de nieuwe bezuinigingen doorvoeren.

Het parlement heeft de hele nacht gedebatteerd over de plannen. De dissidente leden van Syriza weigerden akkoord te gaan met de nieuwe maatregelen.

Dissidenten

Van de 297 aanwezige parlementsleden stemden 222 voor de bezuinigingsmaatregelen, 64 stemden tegen. 11 Syriza-parlementariërs onthielden zich van stemming of waren niet aanwezig.

Daarnaast hebben binnen Syriza 31 leden tegengestemd. "Het aantal dissidenten is een stuk groter. Dat maakt de breuk binnen de partij echt definitief. Tsipras zal moet beslissen wat hij met de dissidenten gaat doen. Dat zou eventueel kunnen leiden tot vervroegde verkiezingen", zegt correspondent Conny Keessen.

Dissidente leden van Syriza hebben al gezegd na te denken over een afsplitsing van de partij.

Vertrouwen

Vanmiddag vergadert minister van Financiën Tsakalotos met zijn Europese collega's in Brussel, die het akkoord ook moeten goedkeuren.

"Het draait vanmiddag vooral om vertrouwen. Hebben we vertrouwen dat de Grieken de hervormingen ook echt uitvoeren? Voor een aantal landen, zoals Duitsland en Nederland, ligt dat politiek erg gevoelig", vertelt correspondent Arjan Noorlander.

Tsakalotos bereikte eerder overeenstemming met de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds over een pakket ter waarde van 86 miljard euro. Dat bedrag wordt in drie termijnen uitgekeerd. De eerste betaling zou volgende week al zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl