De Griekse minister van Financiën Tsakalotos
NOS Nieuws

Akkoord over nieuw steunpakket voor Griekenland

Er is op hoofdlijnen een akkoord bereikt over een nieuw steunpakket voor Griekenland, heeft de regering in Athene gezegd. De Europese Commissie bevestigt dat er een 'ambtelijk akkoord' is. De komende dagen moeten politici in de betrokken landen het akkoord nog goedkeuren.

Na drie weken onderhandelen zijn Griekenland, de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds het eens geworden over het pakket van 86 miljard euro. "De laatste obstakels, waaronder de opening van de energiemarkt, zijn nu opgelost", zei correspondent Conny Keessen in het NOS Radio 1 Journaal. Ook zouden afspraken zijn gemaakt over afschaffing van het vervroegd pensioen en verlaging van de prijs van medicijnen.

Er moeten volgens de Griekse minister van Financiën Tsakalotos nog wel wat puntjes op de i worden gezet. Zo zou nog moeten worden gesproken over de afwikkeling van een aantal leningen. Daarna legt Tsakalotos het akkoord voor aan het Griekse parlement, dat er waarschijnlijk donderdag of vrijdag over beslist.

Reces

Verwacht wordt dat de Eurogroep vrijdag in Brussel bijeenkomt om de afspraken af te ronden. Volgende week moeten de nationale parlementen er dan nog hun goedkeuring aan geven. Er is haast geboden, omdat Griekenland snel enkele rekeningen moet betalen. Athene moet onder meer 3,2 miljard euro overmaken aan de Europese Centrale Bank.

Tweede Kamerleden moeten terugkomen van reces als er volgende week gestemd moet worden.

Het steunpakket van 86 miljard euro wordt in drie keer uitbetaald. De eerste betaling, van 25 miljard euro, zou al volgende week zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl