Burgemeester wil voetbal vaker zonder politie

"Organiseer je een feestje, dan zorg je ook voor je eigen beveiliging", zei burgemeester van Alkmaar Piet Bruinooge na de voetbalwedstrijd AZ-Ajax. Bruinooge (CDA) wil dat de beveiliging van voetbalwedstrijden meer de verantwoordelijkheid van de clubs wordt.

De risicowedstrijd verliep zonder problemen gisteren, terwijl er geen agenten aanwezig waren vanwege de politieactie bij de eredivisiewedstrijden. Bruinooge wil met collega's praten over een oplossing waarbij agenten bij een voetbalwedstrijd niet meer nodig zijn. De inzet van politie is te veel een vanzelfsprekendheid, zei Bruinooge in Trouw.

In Nieuwsuur is Piet Bruinooge, burgemeester van Alkmaar, te gast.

Burgemeester wil voetbal vaker zonder politie

Eigen verantwoordelijkheid

"Ik kan geen inschatting maken wat andere gemeenten kunnen doen. Burgemeesters moeten hun eigen afweging maken, maar ik wil die discussie aangaan", zei Bruinooge in het Radio 1 Journaal.

In Alkmaar is de politie-inzet tijdens wedstrijden de afgelopen jaren afgenomen, vertelt de burgemeester. "Clubs hebben hun eigen verantwoordelijkheid genomen, en de politie heeft daaraan meegewerkt."

Extra stewards

De wedstrijd AZ-Ajax was een van de eredivisiewedstrijden die, hoewel de politie-actie voor een betere cao, toch door mocht gaan. Beide clubs hadden in overleg met de politie extra begeleiding ingezet in en rond en stadion. Ajax nam twee keer zoveel stewards mee als normaal.

Bruinooge was zich ervan bewust dat het zonder politie kon misgaan. "Maar wie elk risico wil uitbannen, zit op het verkeerde spoor. Een risicoloze samenleving bestaat niet." Burgemeesters zijn zich volgens Bruinooge te veel aan het indekken. Met voldoende politie-inzet kunnen ze er achteraf ook niet op worden aangesproken.

Toch ging de wedstrijd niet helemaal zonder politie. Op de toegangswegen naar Alkmaar leidden vrijwillige politie het verkeer in goede banen. ​

Te vroeg

Politiebond ACP liet weten het een goede zaak te vinden als burgemeesters overleggen over minder politie-inzet bij wedstrijden. ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp zei in het Radio 1 Journaal dat het een mooie bijvangst van de politieactie is, als blijkt dat minder agenten bij voetbalwedstrijden nodig zijn.

Hij benadrukt wel dat het nog te vroeg is voor conclusies: "Dit was één wedstrijd en één zwaluw maakt nog geen zomer."

Experiment

Ook de KNVB is voorstander van minder politie rondom wedstrijden. Zes gemeenten hebben afspraken gemaakt met de KNVB om ​te experimenteren met een soepeler regime rondom voetbalwedstrijden. Het gaat om Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Groningen, Nijmegen en Kerkrade.

De steden gaan meer praten met supportersgroepen, hekken worden weggehaald en er wordt minder politie ingezet. Het experiment gaat in januari van start.

Geen incidenten bij AZ-Ajax

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl