Pechtold en Slob in gesprek met Samsom in de wandelgangen van de Kamer

Belastingdebat: schimmenspel of echte onderhandelingen?

Van de achterkamertjes naar de openbaarheid: de Tweede Kamer praat vandaag met premier Rutte en staatssecretaris Wiebes over de belastingherziening. In het debat moet duidelijk worden of er sprake is van een soort schimmenspel of van het begin van echte onderhandelingen.

Er was ophef over het feit dat het kabinet achter gesloten deuren overeenstemming wil bereiken met zoveel mogelijk partijen, om de herziening door de Tweede en Eerste Kamer te kunnen loodsen.

GroenLinks zette afgelopen weekend de toon en maakte de eigen eisen op belastinggebied al openbaar. Niet helemaal volgens het plan van de coalitie, maar daar blijven ze optimistisch. "Als iedereen voor de camera zijn inzet bekend blijft maken, wordt het wel ingewikkelder, maar ook ingewikkelde klussen kunnen we klaren", zegt PvdA-leider Samsom.

Dominique van der Heijde bericht vanavond over het debat van vandaag.

Staatssecretaris Wiebes van Financiën en premier Rutte tijdens het debat in de Kamer over de herziening van het belastingstelsel
Belastingdebat: schimmenspel of echte onderhandelingen?

Oppositiepartijen D66 en ChristenUnie willen dat alles bespreekbaar is, als ze na vandaag met het kabinet gaan praten over het belastingplan. De partijen dreigen alleen te worden betrokken bij de minder populaire maatregelen. Fractievoorzitters Pechtold (D66) en Slob (CU) willen van de coalitie horen dat dat niet zo is.

Wie er echt met het kabinet wil praten moet in het debat blijken. Het CDA doet sowieso niet mee, de SP en de PVV evenmin.

Werkenden profiteren

Werkenden met lagere tot middeninkomens profiteren het meeste van de voorgenomen belastingherziening. Die groep gaat er 3 procent op vooruit, blijkt uit een brief die het kabinet vanmorgen naar de Tweede Kamer stuurde.

Het kabinet meldde vrijdag al dat werkenden gemiddeld 1,5 tot 3 procent meer koopkracht krijgen, maar de Kamer vond dat niet gedetailleerd genoeg.

Uit de cijfers die nu naar buiten zijn gebracht blijkt dat de doorsnee-werknemer er zo'n 2 procent op vooruit gaat. De hoogste inkomens krijgen er zo'n 1,5 procent bij.

Mensen zonder baan hebben gemiddeld geen voordeel van de voorgenomen maatregelen. Maar zij gaan er ook niet op achteruit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl