SP-leider Roemer, staatssecretaris Wiebes en premier Rutte tijdens het Kamerdebat over een belastingherziening
NOS Nieuws

Website VVD voedt argwaan bij oppositiepartijen

Een deel van de oppositie in de Tweede Kamer staat argwanend tegenover de komende onderhandelingen over een belastingherziening. Dat komt onder meer door de website van de VVD. Op die website staat over de belastingverlaging 'Dit komt er zeker'. De partijen willen weten of ze wel echt iets in te brengen hebben, zo bleek tijdens het Kamerdebat.

D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP zijn bereid om met het kabinet te onderhandelen over een belastingherziening. Maar nu vragen ze zich af wat al vaststaat, en waar zij nog wijzigingen kunnen aanbrengen. SGP-leider Van der Staaij: "Er valt wel over te praten maar het resultaat zal niet veranderen. Klopt dat?"

Volgens VVD-fractievoorzitter Zijlstra betekent 'Dit komt er zeker' niet meer dan dat er een belastingverlaging van 5 miljard komt voor werkenden. Voor de rest is alles bespreekbaar tijdens de onderhandelingen, zegt hij.

In het pak naaien

CDA-leider Buma doet niet mee aan de onderhandelingen. Hij sprak tijdens het debat wel vast zijn steun uit voor de lastenverlichting van 5 miljard en "in grote lijnen" voor de manier waarop het kabinet die heeft verdeeld over verschillende inkomensgroepen.

Buma waarschuwde de fractievoorzitters die wel gaan onderhandelen: "Ik heb de indruk dat het kabinet eerder bezig is ze in het pak te naaien dan er serieus mee te onderhandelen. Ze mogen alleen meepraten over het wurgpakket met een btw-verhoging en een verhoging van de gemeentebelasting."

Btw-verhoging

Voor een verhoging van het btw-tarief van 6 procent naar 21 procent voor alle producten en diensten die nu onder het lage tarief vallen is geen meerderheid in de Kamers.

De SGP wil eerst de effecten per bedrijfssector doorgerekend hebben. De ChristenUnie wil alleen over een deel onderhandelen, maar zegt niet over welk deel. D66-leider Pechtold verwacht dat het effect van een verhoging wel zal meevallen, als de koopkracht tegelijkertijd maar stijgt.

GroenLinks wil de btw-verhoging gebruiken voor 'vergroening' zoals een btw-verhoging voor vlees. Ook wil GroenLinks dat de nieuwe autobelastingen weer op de onderhandelingstafel komen. PvdA-leider Samsom belooft dat er over milieumaatregelen gepraat kan worden. "Maar we denken niet als eerste aan de gehaktbalbelasting", zei hij tegen fractieleider Klaver.

Verkiezingen

SP-leider Roemer heeft er helemaal geen vertrouwen in. "Aan het eind van het debat zal blijken dat dit kabinet een stelselherziening niet gaat meemaken. Laten we het bij de komende verkiezingen voorleggen aan de kiezer, dan kan de bevolking er zelf een uitspraak over doen", zegt Roemer.

Het debat is vandaag live te volgen op NPO Politiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl