NOS Nieuws

Veel wensenlijstjes voor belastingherziening

Veel wensenlijstjes belastingherziening

De politieke partijen in de Tweede Kamer hebben allemaal hun eigen wensenlijstje voor een belastingherziening. De onderhandelingen beginnen mogelijk donderdag.

D66-leider Pechtold wil een echte belastingherziening die goed is voor de werkgelegenheid, het belastingstelsel eenvoudig maakt en milieu-effecten heeft, maar hij is niet optimistisch. "Ik weet niet of dit plan snel tot een oplossing zal leiden", zegt hij. "En ik weet niet of er een meerderheid in de Tweede en Eerste Kamer komt."

ChristenUnie-leider Slob wil dat er ook aandacht is voor niet-werkenden, bijvoorbeeld chronisch zieken en gehandicapten. "Het is niet goed als we alleen maar kijken naar mensen die werken en dat als allerhoogste goed beschouwen. Er zijn helaas in onze samenleving ook mensen die noodgedwongen langs de kant staan."

Meetlat

De derde partij van de oorspronkelijke 'constructieve drie' wil meer aandacht voor de positie van gezinnen met één kostwinner. Ook zouden mantelzorg en de zorg voor kinderen meer moeten lonen. SGP-leider Van der Staaij: "Wij zijn constructief, maar we hebben wel een duidelijke meetlat waarmee wij de plannen beoordelen."

Het zal niet verrassen dat GroenLinks-leider Klaver het "vergroenen" van de belasting op nummer één heeft staan. "Maar ook het aanpakken van de belastingontwijking door grote multinationals en het verkleinen van de ongelijkheid", voegt hij er aan toe. Door GroenLinks wordt het gezelschap al de 'constructieve vier' genoemd.

Optimistisch

Ondertussen zijn coalitiepartijen VVD en PvdA optimistisch gestemd. PvdA-leider Samsom: "Ik heb reden om aan te nemen dat er wel een kans is dat het gaat lukken."

VVD en PvdA optimistisch over belastingonderhandelingen

Op de vraag of VVD-fractievoorzitter Zijlstra het gezelschap aan de onderhandelingstafel niet te links vindt, zegt hij: "Nou, de PVV is linkser dan de SP. Het lijkt me heel gunstig dat die beide partijen niet aan tafel zitten." Ook Zijlstra denkt dat een akkoord met meer partijen mogelijk is, al ziet hij nog "genoeg valkuilen om in te vallen".

Een van de valkuilen is dat bij het zoeken naar aanpassingen die de oppositiepartijen willen, VVD en PvdA het daar samen ook niet over eens worden.

Geloofwaardigheid

CDA, PVV en SP doen niet mee aan de besloten onderhandelingen. "Het gaat om geloofwaardigheid", zegt SP-leider Roemer. Verder is hij niet te spreken over wat er tot nu toe is uitgelekt van de plannen. "Als je voor het jaar 2040 allerlei rekenmodelletjes in een computer stopt, dan kun je er van alles uitkrijgen."

PVV-leider Wilders: "Rutte maakt de verkeerde keuzes. Geld voor asielzoekers, verzorgingshuizen sluiten, miljarden naar het buitenland. De afgelopen jaren zijn de lasten met 17 miljard euro verzwaard. Dit zijn kruimels die nu worden toegeworpen."

Voor het CDA is het duidelijk dat alle belastingplannen van de coalitie volledig naar de Tweede Kamer moeten worden gestuurd. CDA-leider Buma: "Mij is opgevallen dat ze nog voor het eerste gesprek van gisteravond op straat lagen." Voor Buma was dat de eerste en de laatste keer. "Wiebes weet dat hij me niet voor de vervolggesprekken hoeft uit te nodigen."

CDA, SP en PVV, de drie grote oppositiepartijen, doen niet mee

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl