Zijlstra (VVD), Slob (ChristenUnie), Klaver (GroenLinks) en Samsom (PvdA) gisteravond bij het ministerie van Financiën
NOS Nieuws

Onderhandelingen belastingplan met D66, CU, SGP en GL

De onderhandelingen met het kabinet over een nieuw belastingplan starten mogelijk volgende week donderdag. Alleen de 'constructieve drie' (D66, ChristenUnie, SGP) en GroenLinks willen meedoen. Het CDA is definitief afgehaakt en wacht liever het onderhandelingsresultaat af.

Het kabinet wil graag zo snel mogelijk beginnen met de gesprekken over de belastingplannen die gisteren bekend werden. Maar de vier oppositiepartijen willen eerst de brief van het kabinet afwachten die vandaag of morgen komt. Ook willen zij eerst nog een debat in de Kamer voeren. Dat is waarschijnlijk dinsdag of woensdag.

Niet wegstemmen

Onderwerp van de onderhandelingen zijn de drie 'pakketten' met verschillende voorstellen van het kabinet. In pakket 1 zit een lastenverlichting van gemiddeld 800 euro voor huishoudens met een of meer werkenden. Coalitiepartijen VVD en PvdA rekenen erop dat de oppositiepartijen dit niet zullen wegstemmen in de Eerste Kamer.

Over pakket 2 moet wel worden onderhandeld, want daar zit het voorstel in om de producten en diensten die onder het btw-tarief van 6 procent vallen het tarief van 21 procent te geven. Daarover is al veel maatschappelijke onrust ontstaan. Die btw-verhoging wil het kabinet compenseren door nog meer belastingvoordeel op loon te geven.

In pakket 3 zit een andere grote wijziging die waarschijnlijk op korte termijn politiek niet haalbaar is: het verhogen van de gemeentebelasting, omdat gemeenten meer taken hebben gekregen. Die lokale belastingverhoging wil het kabinet compenseren door de Rijksbelasting verder te verlagen.

Draagvlak

De partijen die nu over een belastingherziening gaan onderhandelen, hebben samen 40 van de 75 zetels in de Eerste Kamer. De drie grote oppositiepartijen die niet meedoen, CDA, PVV en SP, hebben er samen 30.

Staatssecretaris Wiebes zei gisteren dat het kabinet er toch naar streeft politiek draagvlak te vinden voor een belastingherziening "die groter is dan de benodigde meerderheid in de Eerste Kamer", omdat een belastingstelsel wel vijf tot tien jaar moet meegaan.

Banen

Het doel van het kabinet om 100.000 extra banen te creëren, wordt overigens met geen van de pakketten gehaald. De maatregelen uit pakket 1 leveren volgens berekeningen van het CPB tot 35.000 banen op. Alle maatregelen bij elkaar uit alle pakketten leveren maximaal 65.000 banen op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl