Coalitie vertrouwt op steun oppositie voor belastingplan
Coalitiepartijen VVD en PvdA denken van de oppositie voldoende steun te krijgen om de voorgenomen belastinghervorming door het parlement te krijgen."Ik denk dat het gaat lukken", zei PvdA-leider Samsom na afloop van het overleg met enkele oppositiepartijen op het ministerie van Financiën. "Het viel in goede aarde".
VVD-fractievoorzitter Zijlstra is blij met de constructieve houding van de oppositiepartijen. "We hebben voldoende vertrouwen dat we een meerderheid krijgen in beide Kamers." De coalitie vertrouwt op de steun van het CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP, de partijen die vanavond om zeven uur bij Financiën langskwamen. Meer dan twee uur spraken ze met premier Rutte, staatssecretaris Wiebes, vice-premier Asscher, Samsom en Zijlstra.
Volgens staatssecretaris Wiebes is er "voldoende draagvlak om door te praten". En premier Rutte laat via de Rijksvoorlichtingsdienst weten optimitisch te zijn over het verloop van de gesprekken.
De oppositiepartijen wilden zelf na afloop geen inhoudelijk commentaar geven op het gesprek en op het via de NOS uitgelekte belastingplan. Deze plannen leveren een huishouden met een of twee werkenden een belastingvoordeel van gemiddeld 800 euro per jaar op. Het kabinet wil de lasten met vijf miljard euro verlagen.
De oppositie wil dat het kabinet nu eerst een brief naar de Tweede Kamer stuurt en dat er dan een debat volgt. Aanvankelijk wilde het kabinet de voorstellen voor een belastinghervorming helemaal niet openbaar maken, maar enkele partijen hebben zich stevig verzet tegen deze "achterkamertjes-politiek". De SP en de PVV wilden daarom vanavond niet komen.
Lange weg
De ChristenUnie noemt het "winst" dat de plannen openbaar worden en vervolgens in de Kamer uitgebreid besproken worden. "Het zal een lange weg worden", aldus CU-leider Slob. GroenLinks-leider Klaver geeft ook vooraf geen steun. "Het is winst dat er een brief komt, maar we gaan nog nergens mee akkoord". CDA-leider Buma zegt dat er met het CDA "altijd te praten is" als het om belastingverlaging gaat.
De brief gaat donderdag naar de Tweede Kamer.