Premier Rutte (r) en vice-premier Asscher presenteren vanavond een lastenverlaging aan coalitie en oppositie
NOS Nieuws

Kabinet geeft huishoudens 800 euro belastingvoordeel

De belastingplannen van het kabinet leveren een huishouden met een of twee werkenden een belastingvoordeel van gemiddeld 800 euro per jaar op. Dat staat in het coalitieakkoord, waarvan de hoofdlijnen bekend zijn bij de NOS en dat vanavond wordt gepresenteerd op het ministerie van Financiën aan de coalitiepartijen en een aantal oppositiepartijen.

De totale lastenverlichting die het kabinet gaat doorvoeren in 2016 bedraagt 5 miljard euro. Dit gaat sowieso door, ook als de oppositiepartijen in de Tweede Kamer uiteindelijk geen steun geven aan een belastingherziening. Dit deel van de plannen wordt 'Pakket 1' genoemd.

Dat wordt behaald met een belastingvoordeel voor alle werkenden: een verhoging van de arbeidskorting met honderden euro's per jaar. Daar bovenop komt een verhoging van het belastingvoordeel voor mensen met kinderen tot 12 jaar en een baan: de inkomensafhankelijke combinatiekorting.

Voor de middeninkomens geldt dat het belastingtarief wordt verlaagd van 42 naar 40 procent. Verder wordt de kinderopvangtoeslag verhoogd, wat zo'n 25 tot 50 euro per maand oplevert.

Koopkracht stijgt

Voor werkgevers die laagbetaalde of laaggeschoolde mensen in dienst nemen wordt het 'loonkostenvoordeel' geïntroduceerd, een soort korting op de werkgeversbijdragen. Daar trekt het kabinet in totaal een half miljard euro voor uit. Dit moet extra banen opleveren.

Door de optelsom van deze maatregelen stijgt de koopkracht gemiddeld met 2 procent: voor de lagere inkomens tot 3,5 procent en voor de hogere inkomens tot 1,5 procent. De hogere inkomens gaan in het plan minder belasting betalen, omdat het tarief van 52 procent pas geldt vanaf 65.500 euro. Nu is dat nog 57.500 euro.

Btw

De verhoging van de btw voor bepaalde goederen en diensten van 6 procent naar 21 procent zit in het deel van de plannen waar de coalitie met de oppositie over wil onderhandelen. Dit deel van de plannen wordt 'Pakket 2' genoemd.

Er was vandaag veel te doen over deze btw-verhoging, maar het kabinet begint hier alleen aan als er voldoende politiek draagvlak voor is. Een verhoging van de btw, dus het duurder maken van consumptie, levert ongeveer 5 miljard euro op. Dit geld wil het kabinet gebruiken om arbeid goedkoper te maken. Als de verhoging doorgaat komt er 750 miljoen euro beschikbaar om de lagere inkomens te compenseren.

In 'Pakket 3' zitten stelselwijzigingen die ingewikkeld zijn, of waarover ook binnen de coalitie de meningen teveel verschillen, zoals een verhoging van de gemeentebelasting in ruil voor een lagere landelijke belasting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl