Bij een aanslag in een Amerikaanse kerk in Charleston, South Carolina, zijn zeker negen doden gevallen. De 21-jarige Dylann Roof opende het vuur in de kerk, die behoort tot het oudste zwarte kerkgenootschap van de wereld. Politie en burgemeester in Charleston noemen de aanval een hate crime.
Roof is inmiddels opgepakt, over zijn motief is nog niks bekend. Bij de kerk in Charleston hebben zich honderden mensen verzameld om hun afschuw over het bloedbad en solidariteit met de slachtoffers te uiten.
In Nieuwsuur reageren vanavond dominee Milton C. Williams uit North Carolina en professor Charles Kurzman.
De enige denkbare reden om een kerk in te stappen en op biddende mensen te schieten is haat.
Gerichte daad
De politiechef spreekt van een gerichte daad tegen de zwarte gemeenschap. "Het is onbegrijpelijk dat iemand een kerk binnenloopt tijdens een gebedsdienst en mensen van het leven berooft."
Onder de doden zou ook de 41-jarige voorganger van de kerk Clementa Carlos Pinckney zijn. Hij was ook aanwezig bij een wake voor Walter Scott, de man die eerder dit jaar door een agent werd doorgeschoten. Pinckney was voor de Democratische Partij lid van de Senaat in South Carolina.
Pinckney leidde een bijbelstudie in de kerk. De schutter was ook aanwezig tijdens deze religieuze bijeenkomst. Daarna begon hij om zich heen te schieten. Verschillende mensen hebben de schietpartij overleefd.
Wapenverkoop
Volgens de Amerikaanse president Obama is er een duidelijk verband tussen de aanslag gisteren op kerkgangers in Charleston en de vrije wapenverkoop in de VS. "In andere moderne landen gebeurt dit niet, niet in deze frequentie", zei hij na de aanslag tegen verslaggevers in het Witte Huis.
"We kunnen daar wat aan doen. De politici in Washington houden dat tegen, maar het zou verkeerd zijn om dat niet te onderkennen". zei hij.
Demonstraties
Zoals in veel Amerikaanse steden is het de afgelopen tijd onrustig geweest in Charleston door onvrede binnen de zwarte gemeenschap over politiegeweld. Twee maanden terug werd in het noorden van de stad een ongewapende zwarte man doodgeschoten door een blanke agent. Dat leidde tot demonstraties.
De Republikeinse presidentskandidaat Jeb Bush zou vandaag een bezoek brengen aan Charleston. Hij heeft zijn bezoek afgezegd.