Opnieuw protest in Ferguson, St. Louis
Aangepast

Wat is er aan de hand met de Amerikaanse politie?

De agent die in de Amerikaanse staat South Carolina een zwarte, vluchtende man heeft doodgeschoten, is ontslagen. De schietpartij was zaterdag al, maar gisteravond kwamen videobeelden van een omstander naar buiten, waarop te zien is hoe de man wegrent voor de agent en meerdere keren in zijn rug wordt geschoten. De man lijkt ongewapend.

Het incident speelde zich af in de stad North Charleston en kostte de 50-jarige Walter Scott het leven.

De schutter, de 33-jarige agent Michael Slager, zei dat hij handelde uit noodweer, maar na het zien van de beelden gelooft niemand dat meer. Te zien is dat Slager acht keer op de vluchtende Scott schiet.

Onder druk

Het geweld van de politie tegen minderheden is al maanden onderwerp van discussie in de Verenigde Staten. Een reeks dodelijke incidenten heeft het vertrouwen van de Amerikanen in de politie zwaar onder druk gezet.

Schietpartij South Carolina
Wat is er aan de hand met de Amerikaanse politie?

Het bekendste voorbeeld is Ferguson. Nadat een agent de ongewapende zwarte jongen Michael Brown op 9 augustus had doodgeschoten, braken hevige rellen uit.

Andere voorbeelden zijn de dood van Eric Garner in New York na een wurggreep door een agent, de 12-jarige Tamir Rice die in Cleveland werd doodgeschoten omdat hij een neppistool had en de dood van de ongewapende Jordan Baker in Houston.

Armoede

De Amerikaan Peter Moskos is socioloog en was politieagent in Baltimore. Hij zegt dat het probleem nu naar de politie wordt geschoven, maar dat het daar niet ligt. Het probleem zit ‘m in het oneerlijke systeem in Amerika, vindt Moskos.

Armen kunnen in de VS niet ontsnappen aan hun armoede, integendeel, ze worden ervoor gestraft. In dit geval in South Carolina werd Scott aangehouden voor een kapot achterlicht. Toen de politieman zijn gegevens opvroeg, bleek dat hij geen alimentatie had betaald.

Daar mag iemand in de VS voor worden opgepakt en als hij niet kan betalen, moet hij ook de cel in. Daarom probeerde Scott weg te komen. Volgens Moskos is dit geval een heel goed voorbeeld van hoe arme, zwarte Amerikanen in een soort criminaliteitsspiraal terechtkomen.

Strafblad

Want als iemand in de gevangenis terechtkomt, verliest hij al zijn rechten: zijn baan en dus zijn inkomen. Op het moment dat hij weer vrij is, kan hij geen baan krijgen, omdat er een strafblad is en dat leidt vaak tot crimineel gedrag om toch aan geld te komen.

De politie doet in feite niets verkeerd, zegt Moskos, omdat de agenten de wet uitvoeren. Maar situaties als deze, waar het geweld uit de hand loopt, komen al snel in de media.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl