In de VS wordt al maanden geprotesteerd tegen politiegeweld, zo ook in Cleveland, Ohio.
NOS Nieuws

Weer politieman VS vrijuit na dodelijke schietpartij

Een Amerikaanse politieman die in januari in Texas een ongewapende zwarte man doodschoot, wordt niet vervolgd. Dat heeft een jury besloten. Het is de derde keer in korte tijd dat een dergelijk incident zonder juridische gevolgen blijft.

Agent Juventino Castro schoot de 26-jarige Jordan Baker buiten diensttijd dood. Hij was op dat moment aan het werk voor een privaat beveiligingsbedrijf, maar hij had zijn politie-uniform wel aan.

Volgens zijn advocaten betrapte Castro de man op diefstal in een winkelcentrum in Houston. Er volgde een worsteling en Castro loste een schot.

Baker droeg die dag een zwart sweatshirt met capuchon. Volgens Bakers moeder heeft Castro haar zoon gecriminaliseerd op basis van zijn ras en kleding.

Opnieuw politieman vrijgesproken

Het geweld van de politie tegen minderheden is al maanden onderwerp van discussie in de Verenigde Staten. Een reeks dodelijke incidenten heeft het vertrouwen van de Amerikanen in de politie zwaar onder druk gezet.

Nadat een agent de ongewapende zwarte jongen Michael Brown op 9 augustus had doodgeschoten, braken in Ferguson rellen uit.

Op 17 juli werd Eric Garner in een wurggreep genomen door een agent, waarna hij overleed. Ook Garner bleek ongewapend. De wurging was gefilmd met een mobiele telefoon en wekte de woede van veel Amerikanen.

Onlangs bleek dat zowel de agent die Brown doodschoot als de politieman die Garner in de wurggreep hield, niet worden vervolgd.

De 12-jarige Tamir Rice werd op 23 november doodgeschoten toen hij in een park met een nepwapen rondliep.

Eind november overleed Akai Gurley toen een politiekogel hem raakte in een donker trappenhuis in Brooklyn. Volgens de politie was de dood van de zwarte man een ongeluk.

Vergelding

Zaterdag werden in New York twee politieagenten doodgeschoten. Volgens de dader was dat een vergelding voor de dood van Brown en Garner.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl