Vaste controle op mogelijke verstekelingen in Hoek van Holland

Transportsector worstelt met vluchtelingen

De meeste illegalen springen in de vrachtwagens als deze stapvoets richting boot rijden. Transport en logistiek Nederland (TNL) luidde deze week de noodklok over de stroom vluchtelingen die via Calais en Hoek van Holland Engeland proberen binnen te komen. Vandaag spreekt de Tweede kamer over het plan om asielzoekers te spreiden over Europa.

Nieuwsuur sprak met een vrachtwagenchauffeur over de problemen met vluchtelingen en met Arthur van Dijk, voorzitter Transport en Logistiek Nederland.

Transportsector worstelt met vluchtelingen

Verstopt

Afgelopen vrijdag ontdekte de Britse politie in Harwich 68 illegale immigranten, onder wie twee zwangere vrouwen in een container. De container kwam uit Hoek van Holland met een schip van Stena Line. Diezelfde avond vonden medewerkers van de Koninklijke Marechaussee in de haven van Hoek van Holland nog eens acht illegale vreemdelingen. Ze hadden zich verstopt achterin een vrachtwagen die op weg was naar Harwich in Engeland.

De vluchtelingen werden gevonden door een speciaal getrainde hond in om de vrachtwagen te controleren. Het waren acht Albanese mannen in de leeftijd van 14 tot 22 jaar. De problemen met vluchtelingen worden steeds groter in Hoek van Holland.

Inklimincidenten

Volgens gegevens van het ministerie van Veiligheid en Justitie was iIn de eerste helft van dit jaar, het aantal aangetroffen vreemdelingen bij inklimincidenten bij Hoek van Holland al even hoog als heel 2014. Dit jaar zijn er al 160 vreemdelingen aangetroffen dat is evenveel als in heel 2014. Het gaat om vluchtelingen die zowel in Nederland als Engeland gevonden zijn, maar dus reisden via Hoek van Holland. Al deze vluchtelingen maakten daarbij gebruik gemaakt van vrachtwagens en klein vrachtverkeer.

Een reden van de toename is dat er steeds strengere controles zijn in het Franse Calais. Migranten proberen daar op allerlei manieren aan boord te gaan. Ze komen onder meer via kapotte hekken de parkeerplaats van de vrachtwagens op en breken de wagens open. Daarom weigeren nu al veel vrachtwagenchauffeurs nog langer naar Calais te rijden

Weigeren

Volgens de Vereniging Eigen Rijders Nederland (VERN) weigeren steeds meer vrachtwagenchauffeurs om naar Engeland te rijden uit angst om verstekelingen mee te nemen. Ze riskeren er niet alleen een boete mee, maar worden ook bedreigd door mensensmokkelaars.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl