Een strenge herder, overtuigd van zijn eigen gelijk. Dat is de reputatie van kardinaal Wim Eijk van het bisdom Utrecht. Met zijn plannen om 280 van de 300 kerken in het bisdom op termijn te sluiten, heeft Eijk onrust veroorzaakt. Hij heeft zelfs de woede over zich afgeroepen onder de gelovigen.
Twan Huys spreekt kardinaal Wim Eijk vanavond over de crisis binnen de katholieke kerk. Ook een portret van één van die 280 katholieke kerken die met sluiting wordt bedreigd, de St. Andreaskerk in Brummen.
Bodem van de kas
Is het een gewone crisis of is de katholieke kerk boven de grote rivieren in Nederland op sterven na dood? Het plan van kardinaal Eijk in het bisdom Utrecht om nog twintig kerkelijke centra open te houden leidt tot fel verzet.
De gelovigen hebben zich verenigd in de groepering 'Bezield Verband', maar Eijk weigert elk gesprek met de groep. De kardinaal staat met de rug tegen de muur: lege kerken en nauwelijks inkomsten en de financiële afwikkeling van het pedofilieschandaal. De bodem van de kas is in zicht.
Een van de kerken waar de gemeenschap zich tegen sluiting verzet, staat in Brummen. De St. Andreaskerk moet begin volgend jaar dicht, maar de gelovigen laten het er niet bij zitten. Ze hebben zich tot het Vaticaan gewend om de sluiting ongedaan te maken.
Protesten bij Eijk haalden eerder niets uit. De kardinaal weigerde de verontruste katholieken te ontvangen.
Ontkerkelijking
Volgens priester en kerkhistoricus Paul Hamans, onder meer docent op het seminarie van Rolduc, zegt dat Eijk niet anders kan dan de honderden kerken in het bisdom sluiten. Het bisdom weet zich geconfronteerd met een lege schatkist. Open houden van de kerken is alleen al uit financieel oogpunt niet mogelijk.
Volgens Hamans is de ontkerkelijking van het katholieke volksdeel van Nederland niet iets van de laatste jaren. Tussen 1965 en 1980 daalde het kerkbezoek met 25 procent. Dat betekent steeds minder inkomsten.
Lichtend voorbeeld
Kritisch gelovige Sjoerd van Geffen van de Andreaskerk heeft zijn hoop gevestigd op paus Franciscus. Zijn stijl van leidinggeven is volgens hem niet alleen een lichtend voorbeeld voor katholieken, maar verdient ook navolging door kardinaalEijk.