Kardinaal Wim Eijk tijdens een bezoek aan Vaticaanstad in 2013
NOS Nieuws

Petitie tegen beleid kardinaal Eijk

Een groep van ruim negentig geestelijken uit het aartsbisdom Utrecht heeft zich tegen het beleid van kardinaal Wim Eijk gekeerd. In een petitie spreken zij hun steun uit voor priester Josef Wissink. Hij verweet Eijk onlangs sektarisme en dictatoriale trekken in een open brief.

Wissink reageerde op een notitie van Eijk uit november, waarin de kardinaal schetst hoe het aartsbisdom Utrecht er volgens hem uitziet in 2028. Volgens Eijk zijn er dan nog slechts twintig tot veertig kerken over, tegen driehonderd nu.

"Simplistisch"

Wissink verwijt Eijk dat hij niet openstaat voor moderne oplossingen en een aartsbisdom wil met alleen strenggelovigen. Daardoor zouden kerkgangers afhaken en levensvatbare kerken de deuren sluiten.

Wissink wil dat kerken gebruikt mogen worden als concertzaal of bibliotheek. Ook wil hij het priesterschap openstellen voor getrouwde mannen.

Secretaris-generaal Hans Zuijdwijk van het aartsbisdom Utrecht spreekt van "simplistische" oplossingen van "mensen die niet meer met twee benen in de dagelijkse praktijk staan". De petitie was onder anderen ondertekend door emeritus priesters en pastoraal werkers.

In de Rooms-Katholieke Kerk mogen kerken nu eenmaal uitsluitend voor religieuze diensten worden gebruikt, aldus Zuijdwijk. En getrouwde mannen mogen niet tot priester worden gewijd. "Dat gaat paus Franciscus niet veranderen." Dus het heeft volgens de woordvoerder geen zin om daarover door te praten.

Zondebok

Zuijdwijk vindt dat Wissink kardinaal Eijk tot zondebok maakt. Eijk kan er volgens hem niets aan doen dat steeds minder mensen geloven. Dat komt volgens hem onder meer door de toegenomen welvaart en individualisering.

"Eijk krijgt zo nu en dan een verzoek van een parochie die een kerk wil sluiten. Hij sluit die kerken niet op eigen initiatief."

Stookkosten

Doordat er steeds minder kerkgangers zijn, komen parochies in financiële nood. "Als er maar 25 mensen in een kerk voor 800 gelovigen zitten, dan lopen de stookkosten hoog op en gaat een kerk failliet." Volgens Zuijdwijk kunnen de petitie-ondertekenaars wel voor meer investeringen pleiten, maar dat geld is er volgens hem gewoon niet.

Zuijdwijk laat weten dat het aartsbisdom kennis heeft genomen van de petitie, maar niet op het verzoek tot een discussie ingaat. "Die discussie is er al lang. Mogelijk sturen we ze een kort briefje waarin we dat mededelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl