Na de invallen vorige week bij motorclub de Bandidos in Limburg en Brabant gaan er stemmen op om de wet te wijzigen, zodat criminele motorclubs sneller verboden kunnen worden.
De politie was verbijsterd over het enorme wapenarsenaal dat in beslag is genomen. 15 leden van de Bandidos werden gearresteerd, onder wie de president van de Limburgse afdeling van de motorclub.
In Duitsland is een verbod op criminele motorclubs al mogelijk. Het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie doet een verkennend onderzoek of de Duitse aanpak ook hier kan worden ingevoerd.
Noordrijn-Westfalen
Vlak over de Limburgse grens in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen strijdt de politie al jaren tegen de motorbendes. De Hells Angels, de Bandidos en andere clubs hebben er samen zo’n 1200 leden en ze verdienen hun geld veelal in de misdaad. Nieuwsuur ging er kijken.
De wapens, munitie en drugs die vorige week werden gevonden, tonen in de ogen van de Nederlandse justitie klip en klaar aan dat de outlaw motorclubs ook hier een steeds serieuzere bedreiging vormen. Een aantal leden van motorbendes zit diep in de criminaliteit.
Aantrekkelijke grensstreek
Om die echt aan te pakken zullen de Duitse en de Nederlandse politie beter moeten gaan samenwerken. Dat is de enige manier om de motorbendes te bestrijden, stellen justitie- en politiespecialisten op het gebied van outlaw motorclubs.
Erich Rettinghaus, voorzitter van de politievakbond van Noordrijn-Westfalen, ziet dat het verbod in Duitsland echt helpt: "Het is een middel dat ons verder brengt bij onderzoeken, wat ons nieuwe bekentenissen oplevert, wat weer naar verdere verboden leidt. Deze bekentenissen zijn zeer belangrijk, dus we zijn erg blij dat Nederland ook aanpassingen overweegt."
De Hells Angels, Red Devils en Bandidos hebben vaak meerdere afdelingen in de grensstreek van Nederland, Duitsland en België. Het is een bewuste keuze om zich in Limburg of vlak over de grens in Aken of Duisburg te vestigen.
"De grensstreek is heel aantrekkelijk om criminele activiteiten te ontplooien. Als de autoriteiten in het ene land proberen je het leven zuur te maken, dan vestig je jezelf snel in het andere land", zegt criminoloog Hans Nelen.
Morgen overleggen een aantal burgemeesters, politie, het OM en de belastingdienst opnieuw over de problemen rondom de outlaw motorgangs. Later deze maand debatteert de Tweede Kamer over de aanpak van de motorclubs