Vijf raketwerpers gevonden bij actie tegen motorbendes
Bij de grote actie tegen motorbendes in Limburg zijn twintig mensen aangehouden onder wie veertien leden van de Bandidos, heeft hoofdofficier van justitie Roger Bos gezegd op een persconferentie van het OM in Maastricht. Bij tientallen huiszoekingen in woningen, bedrijfspanden en garageboxen in Nederland, België en Duitsland zijn vijf raketwerpers en een aantal semi-automatische wapens gevonden.
Ook zijn een lab voor synthetische drugs ontdekt en op een tweede locatie zijn amfetamine en chemicaliën gevonden.
Daarnaast heeft de politie een hennepkwekerij, vals geld, handvuurwapens, gestolen dure auto's, vele kilo's munitie en zware vuurwerkbommen ontdekt. Die bommen zijn volgens de politie interessant in verband met eerdere ontploffingen in Zuid-Limburg vorig jaar, zei politiechef Gery Veldhuis.
Ontluisterend
Burgemeester Hoes van Maastricht, die de aanpak van motorbendes in Limburg coördineert, noemt de vondst "absoluut ontluisterend". De actie is volgens hem tot op het laatste moment zo geheim mogelijk gehouden. "Mijn gevoel leert ook niet dat we nu klaar zijn. Of dit het topje van de ijsberg is, moeten we nog zien", zei Hoes.
Sommige doorzoekingen zijn nog steeds gaande en duren waarschijnlijk tot vanavond 22.00 uur, zegt politiechef Veldhuis. Door de vondst van de raketwerpers liepen de doorzoekingen vertraging op, omdat de Explosieven Opruimingsdienst erbij moest komen.
Café Dug Out
De verdachten, negentien mannen en een vrouw, zullen vrijdag worden voorgeleid. Tot die tijd zitten zij in beperking. Dat betekent dat ze geen contact mogen hebben met de buitenwereld. "Dertien van hen hebben een meer of minder omvangrijk strafblad", zei hoofdofficier Bos. Vier mensen horen niet bij een motorclub. Een verdachte is lid van de motorclub Red Devils. Van een ander is niet duidelijk of hij lid is van een motorclub.
Volgens Bos is uit camerabeelden gebleken dat dertien van de aangehouden personen aanwezig waren in café Dug Out in Sittard toen daar op 7 mei een schietpartij was. "Een incident dat grote maatschappelijke onrust veroorzaakte", zegt Bos. Welke rol de verdachten daarbij hebben gespeeld, wordt nog verder onderzocht.
Aanleiding van de actie is een onderzoek naar grootscheepse drugshandel dat sinds medio vorig jaar loopt. Behalve drugsdelicten hebben de nu opgepakte verdachten zich volgens het OM schuldig gemaakt aan afpersing, mishandeling, openlijk geweld en witwassen.
Bandidos
Vanochtend werd al bekend dat bij de grote actie tegen motorbendes onder anderen de Limburgse Bandidos-president Harry Ramakers van zijn bed was gelicht en meegenomen door de politie.
Sinds de Bandidos zich in maart vorig jaar in Limburg vestigden, is er veel overlast door rivaliserende motorbendes. Met name de Hells Angels zien de komst van de Bandidos niet zitten. Er waren schietpartijen en aanslagen.
Maandag was minister Van der Steur op bezoek in Limburg vanwege de overlast. Vandaag zei hij dat het goed is dat de clubs worden aangepakt. "Ik heb veel liever dat we criminelen achter slot en grendel zetten, dan dat we onze energie besteden aan het verbieden van een organisatie. Dat heeft niet uit zichzelf tot gevolg dat de criminaliteit ook stopt."