Motorbendes in Nederland
NOS Nieuws

Limburg al langer toneel van strijd motorbendes

Het aantal incidenten in Limburg met motorclubs is het afgelopen jaar behoorlijk toegenomen. Vanochtend is de politie een grote actie gestart, waarbij een arrestatieteam een kopstuk van de club Bandidos zou hebben aangehouden.

Maandag al sprak minister Van der Steur met bestuurders, politie en het Openbaar Ministerie over de problemen met motorbendes.

De incidenten in Limburg bestaan uit bedreigingen, er zijn granaten naar woningen gegooid en er zijn vechtpartijen geweest waarbij mogelijk ook geschoten is. "Je ziet de spanningen oplopen", zegt justitieverslaggever Robert Bas.

Hells Angels beloofden er alles aan te doen om de Bandidos uit Nederland te werken.

Robert Bas, justitie-verslaggever NOS

Limburg is voor de motorclubs een interessant gebied doordat de provincie vlak bij België en Duitsland ligt. "In maart vestigden de Bandidos zich in Limburg, waarop de Hells Angels beloofden er alles aan te doen om de Bandidos Nederland uit te werken", zegt Bas.

Territoriumdrift

Verder speelt mee dat Duitsland Satudarah heeft verboden vanwege de enorme strijd daar. "Als Duitsland motorclubs gaat verbieden, krijg je een soort waterbedwerking en gaan die clubs verplaatsen: Limburg is dan lekker dichtbij."

Het gaat om drugs, prostitutie en wapenhandel.

Robert Bas, justitie-verslaggever NOS

In Limburg zelf gaat de strijd volgens Bas vooral over twee onderwerpen: territoriumdrift en de opbrengst van criminele activiteiten. "Het gaat daarbij om drugs, prostitutie en wapenhandel."

Het Openbaar Ministerie is bezig met tientallen strafrechtelijke onderzoeken naar leden van motorclubs. Enkelen zijn ook al veroordeeld. Een aantal jaar geleden probeerde het OM de motorclubs te verbieden, maar de rechter wilde daar niet in meegaan.

Verschil met Duitsland

"Wat het OM nu wil aantonen is dat het organisaties van criminelen zijn om zo opnieuw te proberen het tot een verbod te laten komen", zegt Bas. Het verschil met Duitsland is dat daar de minister een motorclub mag verbieden, terwijl in Nederland de bestuursrechter daar over gaat.

Het wordt volgens Bas in ieder geval een zaak die nog lang gaat duren. De burgemeesters vragen vandaag aan minister Van der Steur of hij haast wil maken met procedures om clubs te verbieden. Vooral omdat ze vrezen dat de komende tijd de incidenten tussen motorclubs nog verder zullen toenemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl