-

De nadelen van een lage rentestand

  • Irene de Kruif

    redacteur

  • Marijn Duintjer Tebbens

    verslaggever economie

  • Irene de Kruif

    redacteur

  • Marijn Duintjer Tebbens

    verslaggever economie

Het was een unieke maatregel begin dit jaar: de beslissing van de Europese Centrale Bank om stapsgewijs honderden miljarden in de Europese economie te pompen. De geldpers is aangezet om de economie te stimuleren. Het is nog te vroeg om te concluderen of dat ook echt lukt. Maar één gevolg is al wel zichtbaar: de historisch lage rentestand. En dat is lang niet voor iedereen gunstig.

In Nieuwsuur een interview met Allard Bruinshoofd, econoom bij de Rabobank en een spaaradvies van financieel planner Fons de Bilde.

De nadelen van een lage rentestand

De Europese Centrale Bank (ECB) koopt vanaf maart maandelijks voor zo’n 60 miljard euro staatsobligaties op. Daarmee overspoelt de ECB de economie met nieuw geld. Het heeft grote gevolgen; de rentestand is tot een extreem laag niveau gedaald. Geld lenen is nu goedkoper dan ooit.

Gratis lenen

Voor huizenkopers is dit goed nieuws, die kunnen een relatief lage hypotheekrente krijgen. Ook de overheid kan voor bijna niks geld lenen. Het kwam dit jaar al voor dat het Rijk tegen een negatieve rente kon lenen en dus eigenlijk geld toe kreeg bij een lening. Hetzelfde overkwam sommige bedrijven, zo kon voedingsmiddelenconcern Nestlé begin dit jaar ook even gratis geld lenen.

Sparen loont niet

De lage rente is nadelig voor pensioenfondsen. Het geld dat zij beheren, groeit veel trager. Ook is het vervelend voor mensen met een spaarrekening. In Nederland krijg je zo’n 1,1 procent rente over het spaargeld. In de ons omringende landen is dat percentage lager. In België krijgen spaarders nu slechts 0,3 procent rente.

Sparen loont, dacht Fedde Broersma (64) altijd. Broersma heeft net zijn boerderij verkocht. Door de lage rentestand kan hij er niet van rentenieren. De rente die hij voor zijn spaargeld krijgt, is amper hoger dan de belasting die hij over zijn spaargeld moet betalen. "Je teert op je spaargeld in. We hebben ook niet aan pensioenopbouw gedaan. Misschien niet verstandig, maar we hebben altijd in het bedrijf geïnvesteerd." De lage rente is voor oud-boer Broersma een reden om minder te sparen en meer aan vermogensbeheer te doen. Zijn hoop is meer dan ooit gevestigd op zijn beleggingsclubje.

Je teert op je spaargeld in. We hebben ook niet aan pensioenopbouw gedaan. Misschien niet verstandig, maar we hebben altijd in het bedrijf geïnvesteerd.

Fedde Broersma (64) - verkocht onlangs zijn boerderij.

Geld toe

Een Deense onderneemster kreeg wel een heel lucratief aanbod toen ze een lening bij haar bank aanvroeg om haar website te bouwen. “Ik moest gewoon een goedkope lening hebben. Zo goedkoop en zo snel mogelijk.” Ze heeft een van de goedkoopste bancaire leningen ooit. De bank betaalt haar voor het lenen van geld.

In Duitsland zijn er al spaarrekeningen waar geld sparen geld kost. Zover zal het in Nederland niet komen. Daarvoor is de concurrentie te groot en bovendien hebben banken dat spaargeld hard nodig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl