Ouderen op een bankje in Overveen
NOS Nieuws

Lage rente sluipmoordenaar pensioenen

De economie trekt aan, maar gepensioneerden zullen daar voorlopig niet van profiteren. Uit de nieuwste cijfers die de pensioenfondsen naar buiten brengen blijkt dat ook de komende jaren de koopkracht van gepensioneerden verder achteruitgaat. Dat is een direct gevolg van de lage rente.

Ook voor de werkende Nederlanders zijn de nieuwe cijfers over de verminderde dekkingsgraad van pensioenfondsen slecht nieuws. Hun toekomstige pensioen wordt uitgehold doordat ze minder opbouwen.

Sinds de financiële crisis zitten de pensioenfondsen in zwaar weer. Pensioenontvangers voelen dat al jaren in hun portemonnee omdat de pensioenen niet met de inflatie meestijgen. Het leven wordt intussen duurder, dus hebben mensen minder te besteden.

Geen ruimte

Het ABP, het grootste Nederlandse pensioenfonds, heeft al laten weten ook volgend jaar de prijsstijging niet te compenseren. Zo goed als zeker zijn veel andere fondsen gedwongen dit voorbeeld te volgen.

Hoe diep de pas op de plaats er bij de verzekerden inhakt, verschilt sterk van fonds tot fonds. Bij het ABP is de achteruitgang sinds 2008 opgelopen tot 10 procent. Er zijn fondsen die het beter doen, maar er zijn er ook waar het verlies aan koopkracht en pensioenopbouw groter is.

Was eerst de crisis de boosdoener, nu is dat de lage rente. De wet bepaalt dat de fondsen bij een lage rentestand meer geld in kas moeten houden om aan de toekomstige verplichtingen te voldoen. Bijna alle fondsen hebben dan ook voorlopig geen ruimte om hun uitkeringen op peil te houden. En dat geldt zowel voor de mensen die nu pensioen ontvangen als voor de toekomstige ontvangers.

Motor

Uit alles blijkt dat de rente nog geruime tijd een sluipmoordenaar zal blijven voor de huidige en toekomstige pensioenen. "Dit kan nog best een paar jaar duren", zegt Peter Borgdorff, directeur van pensioenfonds Zorg en Welzijn.

Ook na volgend jaar zullen de pensioenfondsen zo goed als zeker de uitkeringen niet verhogen. Het officiële rentetarief in de eurozone is door de Europese Centrale Bank op het extreem lage niveau van 0,05 procent gezet.

ECB-president Draghi liet deze week weten dat hij vasthoudt aan het lage rentebeleid, omdat hij dit ziet als een middel om de economie aan te jagen.

Of het dankzij de lage rente is of niet, de economische motor komt hortend en stotend op gang. Maar pensioenverzekerden schieten daar nog even niets mee op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl