EPA

Blatter blijft, hoe nu verder?

Het had de dag van de revolutie moeten worden. Maar alles bleef uiteindelijk zoals het was. Sepp Blatter is vanavond met grote meerderheid herkozen als voorzitter van de FIFA. Zelfs een onderzoek van de FBI naar corruptie en omkoping heeft de Zwitser niet aan het wankelen gebracht.

Prins Ali al-Hussein trok zich na de eerste uitslag terug. Hij zag geen kans meer om de verkiezing te winnen. Sepp Blatter kan daarom beginnen aan zijn vijfde termijn als voorzitter van wereldvoetbal-bond FIFA.

In Nieuwsuur uitgebreid aandacht voor de herverkiezing van Sepp Blatter en de reacties van de West-Europese bonden. Verslaggever Ayolt Kloosterboer is in Zürich en Arno Vermeulen is te gast.

Blatter blijft, hoe nu verder?

Teleurgesteld

Het is de grote vraag wat de West-Europese bonden nu gaan doen. Michael van Praag is zwaar teleurgesteld over de uitslag van de voorzittersverkiezingen van de FIFA. "Dat had ik zelf nooit gedaan. Bovendien had ik ingeschat dat prins Ali meer stemmen zou trekken na de succesverhalen die ik hoorde over hem", zei Van Praag in een eerste reactie.

  • Van Praag is teleurgesteld, maar geeft niet op
  • Dyke: het is over met Blatter

Hoe het nu verder moet, weet Van Praag nog niet. "Volgende week in Berlijn, rond de Champions League-finale, gaan we met de andere bonden van de UEFA kijken wat de volgende stap is." De Europese bonden gaan dan overleggen over een gezamenlijke strategie.

Apart toernooi

KNVB-directeur Bert van Oostveen heeft maatregelen tegen de FIFA aangekondigd. De Nederlandse voetbalbond accepteert het niet dat Sepp Blatter is herkozen als FIFA-voorzitter. Van Oostveen denkt zelfs dat een nieuwe bond een optie zou kunnen zijn.

Maar hoe die bond eruit moet zien, kan hij nog niet vertellen. "Daar kan je niet op vooruitlopen omdat je eerst die gesprekken aan moet gaan. Het enige wat ik zeg is: dit kan zo niet verder. Dit systeem is in- en inverrot." Een apart toernooi, los van het WK, ziet hij ook wel zitten. "Dat is een buitengewoon interessante gedachte."

Boycot

Voorzitter Greg Dyke van de Engelse voetbalbond zinspeelde ook al op een boycot van het volgende WK voetbal. Dat toernooi wordt in 2018 gehouden in Rusland.

NOS-documentaire: Blatter versus Europa

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl