Sepp Blatter opent een trainingscentrum op de Filipijnen

Hoe Europa Sepp Blatter probeert te verslaan

Op 29 mei is het uur U voor de wereldvoetbalbond FIFA daar. Dan kiezen de 209 aangesloten voetbalbonden in Zürich hun nieuwe voorzitter.

Als het aan de huidige praeses Sepp Blatter ligt, begint hij ondanks zijn leeftijd van 79 jaar 'gewoon' aan een vijfde termijn. Drie tegenkandidaten, onder wie Michael van Praag, hopen nog voor een verrassing te kunnen zorgen.

Nieuwsuur besteedt in drie uitzendingen aandacht aan de strijd om het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond.

Hoe Europa Sepp Blatter probeert te verslaan

Zeventien jaar na zijn eerste verkiezingsoverwinningen zijn de drie tegenkandidaten de Nederlandse KNVB-voorzitter Van Praag, de Portugese oud-profvoetballer Luis Figo en de vice-president van de FIFA voor Azië, de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein.

Terugtrekking

De Volkskrant meldde vandaag dat Michael van Praag en Luis Figo zich terugtrekken als kandidaat om zo de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein meer kans te geven op het voorzitterschap. De drie tegenkandidaten zouden dit besluit morgen in Nederland gaan toelichten, maar het kamp-Figo weet hier niets van. "We hebben geen plannen om af te reizen naar Nederland, in tegenstelling tot wat de geruchten zeggen."

Het kamp-Van Praag vindt het juist logisch om de krachten te bundelen. "Het gemeenschappelijke doel is verandering teweegbrengen bij FIFA. Het is goed dat daar een steeds bredere internationale coalitie voor is. Daar is het ons nu om te doen."

Sepp Blatter is niet van plan om actief stemmen te winnen voor zijn vijfde termijn als voorzitter: "Ik voer geen campagne, ik doe mijn werk", was zijn verdediging in maart van dit jaar.

Vriendjespolitiek

Hij kwam in 1998 tegen alle verwachtingen in aan de macht. De Zwitser haalde meer stemmen dan zijn tegenstander, de Zweedse UEFA-voorzitter Lennart Johansson, door omkoping werd toen al achteraf gezegd.

Sinds die tijd hangt een sfeer van vriendjespolitiek en intimidatie rondom Blatter. Tijdens een speech in Bahrein verwees Blatter subtiel naar de manier waarop hij sinds de jaren 70, toen hij bij FIFA in dienst trad, steun heeft vergaard: met ontwikkelingshulp en projecten voor minder bedeelde landen. Hij deed dat vooral buiten Europa en de steun voor hem is daar dan ook nog steeds groot.

Strategie

Van Praag, Figo en de Jordaanse prins beweren bij hoog en laag dat ze onafhankelijk zijn, maar toch lijkt er een strategie achter hun kandidatuur schuil te gaan.

NOS Studio Sport sprak voor Nieuwsuur met Van Praag, Figo, oud-FIFA-kandidaat Jérôme Champagne UEFA-secretaris-generaal Gianni Infantino.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl