Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn tijdens een eerder debat over het pgb

Zijn de pgb-problemen op 15 mei opgelost?

  • Judith Pennarts

    verslaggever zorg

  • Judith Pennarts

    verslaggever zorg

Komende week moet staatssecretaris Martin Van Rijn (VWS) zich voor de vijfde keer in de Tweede Kamer verantwoorden voor de problemen rond het uitbetalen van het persoonsgebonden budget. De Kamer wil dat de problemen op 15 mei zijn opgelost. Er staat voor 20 mei al een zesde debat gepland.

Nieuwsuur blikt terug en vooruit met drie betrokkenen: Illya Soffer, directeur van patiëntenkoepel Ieder(in), Eric van der Burg, wethouder Zorg en Welzijn in Amsterdam (VVD) en Wouter van den Elsen, redacteur van Zorgvisie, vakblad voor beleidsmakers en bestuurders in de zorg.

Pgb-problemen nog steeds niet opgelost

Chaos

Afgelopen week barstte in het Haagse vragenuurtje de discussie weer los, omdat er opnieuw berichten in de media verschenen waaruit zou blijken dat de chaos al eerder voorspeld was. Nog altijd wachten er tienduizenden zorgverleners op geld van de Sociale Verzekeringsbank, (SVB).

De situatie van Van Rijn is benard, er zijn nog veel mensen die op geld wachten. Hoe vaak kan je beterschap beloven?

Wouter van den Elsen, Zorgvisie

Voorzien

Nieuwsuur meldde eerder dat het in oktober vorig jaar al glashelder was dat er problemen zouden ontstaan met de uitbetaling van persoonsgebonden budgetten door de SVB. Volgens ICT-deskundigen was toen al duidelijk dat de uitbetaling per 1 januari tot problemen zou leiden. Ook het AD berichtte vorige week dat er al vanaf vorige zomer is gewaarschuwd voor problemen.

Analyse

Wethouder Eric van der Brug ziet het probleem niet snel opgelost worden: “Het zal niet lukken voor de zomer, de achterstanden zijn te groot.” Van Rijn beloofde de Kamer eerder dat de problemen voor 15 mei zouden worden opgelost. Van der Burg noemt de staatssecretaris eerlijk en betrouwbaar, maar “te optimistisch. Ik kan me niet voorstellen dat het op 15 mei in orde is.”

Illya Soffer ziet de oplossing sowieso niet in de Tweede Kamer tot stand komen: “Het zoveelste debat gaat echt niet helpen.” Ze vindt dat er veel beter met budgethouders moet worden gecommuniceerd door de SVB en Van Rijn. "In plaats van tijdens een debat hun straatje schoon te vegen. Ze moeten deze mensen laten zien dat er wat verbetert.”

Volgens Soffer zou de SVB zelf contact op moeten nemen met budgethouders, dat gebeurt nu niet. “Als een factuur nu niet leesbaar is krijg je geen seintje, dat kan weken duren.”

Er is onvoldoende oog geweest voor zoiets niet-politieks als op tijd de rekening betalen.

Eric van der Burg, wethouder Zorg en Welzijn Amsterdam

Nieuw systeem

Sinds dit jaar is er een nieuw systeem voor het uitbetalen van het persoonsgebonden budget. Mensen krijgen het geld voor het inkopen van zorg niet meer direct op hun rekening gestort. Hun zorgverleners worden nu uitbetaald door de SVB, die toestemming moet krijgen van gemeente of verzekeraar.

Een complexe operatie waarbij veel verschillende partijen gegevens moeten uitwisselen. Het nieuwe systeem is ingevoerd om fraude met de pgb’s tegen te gaan.

De SVB kan de hoeveelheid werk begin dit jaar niet aan, waardoor een grote achterstand in de uitbetalingen ontstaat. Half januari treden noodscenario’s in werking om ervoor te zorgen dat zorgverleners betaald krijgen.

Praktijk

De SVB is nu bijna vier maanden bezig en nog altijd gaat het niet goed met de maandelijkse uitbetaling van zo’n 250.000 zorgverleners. Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en de SVB hebben toegezegd dat een zorgverlener binnen vijf tot tien dagen na het indienen van hun factuur uitbetaald moet worden.

In de praktijk blijkt dat de SVB dat niet waar kan maken. Veel zorgverleners wachten nog steeds op hun geld. Over de maand februari zijn 37.000 zorgverleners minder betaald dan over januari. Het totaal aantal uitbetalingen in januari: 256.400, in februari: 219.500.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl