Vicepremier Asscher en premier Rutte presenteren het akkoord over de opvang van asielzoekers
Aangepast

Bed-bad-broodakkoord: alleen nog opvang in zes plaatsen

Na negen dagen overleg is er een bed-bad-broodakkoord, voor de opvang van asielzoekers en andere illegale vreemdelingen. De top van de regeringscoalitie heeft het vanavond voorgelegd aan de fracties van VVD en PvdA en die zijn akkoord gegaan.

Vicepremier Asscher noemde het bij de presentatie een "fel bevochten compromis". Onderdeel ervan is dat de huidige bed-bad-broodvoorzieningen moeten verdwijnen. Opvang mag alleen nog in zes plaatsen, zei premier Rutte.

Nu bieden ruim 25 gemeenten onderdak en eten aan asielzoekers zonder papieren, maar alleen Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Ter Apel mogen hun bed-bad-en-broodopvang openhouden. Die zullen worden betaald door het Rijk. Met de andere gemeenten wil het kabinet gaan praten, zeiden Rutte en Asscher.

In kaart brengen

Doel is het in kaart brengen van de mensen die in Nederland zijn zonder vergunning. Die moeten worden doorverwezen naar uitzetcentra.

Voor de VVD is daarmee geregeld dat er minder opvang is en voor de PvdA dat er in ieder geval een basale opvang blijft. Maar een aantal middelgrote gemeenten voorziet grote praktische problemen bij de uitvoering van het asielplan, zei burgemeester Wienen van Katwijk in Nieuwsuur.

Bed-bad-broodakkoord: alleen nog opvang in zes plaatsen

Vanmiddag was al duidelijk dat een definitief akkoord "heel erg dichtbij" was. Premier Rutte, VVD-fractievoorzitter Zijlstra, PvdA-leider Samsom en vicepremier Asscher werden het vanochtend tijdens beraad op het ministerie van Financiën eens over een brief die staatssecretaris Dijkhoff van Asiel zou uitwerken.

Gefrustreerd

De coalitie is verheugd, maar de eerste reacties zijn niet erg positief, niet in politiek Den Haag en ook niet onder degenen die mensen zonder papieren opvangen. "Deze afspraken lossen niets op en brengen ons geen stap verder," zegt advocaat Pim Fischer, die namens de Protestantse Kerk in Nederland de zaak aanhangig maakte in Europa.

Marjan Sax, van actiegroep We are here in Amsterdam, vertegenwoordigt een groep van 200 vluchtelingen. Zij is het roerend met Fischer eens: "Er ligt nu een akkoord, waar je helemaal niets aan hebt. Ik begrijp niet dat ze hier zo lang over hebben gedaan."

Bed- bad- en broodvoorziening in Den Haag

"Veel van de afgewezen asielzoekers kunnen niet terug, omdat de ambassade niet werkt of omdat ze geen papieren hebben of omdat er een oorlog heerst in hun land. En dan wordt er gezegd dat ze niet meewerken aan uitzetting. We raken hier zo gefrustreerd van!"

Papieren compromis

Arnhem, dat niet bij de genoemde steden hoort, wil gewoon doorgaan met de opvang die de stad biedt. Ook andere steden als Nijmegen, Groningen en Almere hebben twijfels.

Nieuwsuur peilde vandaag de stemming in Utrecht, waar vluchtelingen uit Armenië en Bangladesh bed, bad en brood krijgen. ‘s Nachts kunnen ze terecht in de nachtopvang Weerdsingel die plaats biedt aan 20 mensen. De opvang wordt volledig bestierd door vrijwilligers.

Na het ontbijt moet iedereen de straat op, vaak de verveling in van een dag nietsdoen. Een deel kan dan naar dagopvang Villa Vrede. Anderen slijten hun dagen in en op de Utrechtse parken en pleinen. Een strenger uitzetbeleid, wat het kabinet wil, wat betekent dat? Volgens Wilma Rozenga van de villa was dat strenge beleid er al en biedt dit geen oplossing. Ze noemt het akkoord van het kabinet "een papieren compromis".

Doorbraak

De regeringspartijen stonden vorige week nog lijnrecht tegenover elkaar over de vraag of uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland recht hebben op onderdak en eten ('bed, bad en brood'). Directe aanleiding was een besluit van het Comité van Ministers van de Raad van Europa.

Dinsdag werd al duidelijk dat een akkoord binnen bereik was gekomen, na een doorbraak het afgelopen weekeinde. Toen ging Rutte bij Samsom op bezoek en hadden Zijlstra en Asscher een gesprek in aanwezigheid van PvdA-burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl