Het Torentje van premier Rutte

Verschillende inzichten in bed-bad-broodkwestie

De hoog opgelopen discussie tussen VVD en PvdA over de opvang van illegalen gaat maandag verder. Het overleg in het Torentje houdt de top van het kabinet nu al dagen bezig.

In Nieuwsuur is Jos Wienen, burgemeester van Katwijk, te gast. Hij is voorzitter van de adviescommissie Asiel en Integratie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Want niet alleen de coalitie discussieert over de kwestie, er is ook een verschil van inzicht tussen de Rijksoverheid en de gemeenten.

Uitzending gisteren: Opvang illegalen zet tegenstelling coalitie op scherp

Uitspraak

In het Torentje werd sinds het begin van de middag naarstig gezocht naar een oplossing in het conflict over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Het Europees Comité voor Sociale Rechten heeft in 2014 bepaald dat ook uitgeprocedeerde asielzoekers recht hebben op bed, bad en brood. Nederlandse gemeenten hebben vervolgens sobere opvangplekken ingericht.

Deze week kwam er een uitspraak van het Comité van Ministers van de Raad van Europa over de opvang van uitgeprocedeerden. De ministers van Buitenlandse Zaken in het comité doen geen explicite uitspraak over de vraag of Nederland bed, bad en brood moet blijven bieden. De resolutie laat het aan Nederland over wat er met de opvang gebeurt.

De VVD vindt dat uitgeprocedeerden die niet meewerken aan hun terugkeer niet hoeven te worden opgevangen. De PvdA wil dat voor deze groep een voorziening in stand blijft.

Raad van State

Een van de opties die door de coalitie is besproken is het vervangen van de bed-bad-broodvoorzieningen in gemeenten door een vorm van centrale opvang.

Een andere variant die op tafel ligt, is om te wachten tot een aantal individuele rechtszaken bij de Raad van State is afgewikkeld. Die zaken dienen volgende maand en dan duurt het nog zes weken voor de hoogste bestuursrechter uitspraak heeft gedaan.

VVD-minister Schultz zei vanochtend dat het besluit van het Comité van Ministers de VVD in zijn mening sterkt. PvdA-leider Samsom zei daarover voor het coalitieberaad dat de Raad van Europa een verwarrende uitspraak heeft gedaan en dat alle juristen het daar wel over eens zijn.

Invalshoek

Minister Henk Kamp benadrukte vandaag dat de coalitie er al verschillende keren in is geslaagd complexe problemen op te lossen. Hij gaat er vanuit dat dat nu ook zal lukken.

Volgens hem is een menswaardige behandeling van de betrokkenen voor iedereen belangrijk. En hij zei ook dat het voor iedereen belangrijk is dat het "asielsysteem" van het begin tot het einde goed werkt. Hij denkt dat de partijen voor een deel "vanuit dezelfde invalshoek" aan een oplossing werken.

Zwervende types

Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag zei gisteren "Wat ze op het Binnenhof doen, moeten ze daar zelf uitzoeken." Hij wil doorgaan met een bed-bad-en-broodregeling in zijn stad. Het is een goede regeling, vindt de oud-VVD-fractieleider. En dat vinden burgemeesters van andere steden volgens hem ook.

"Wij willen niet allerlei zwervende types in de steden hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl