Bed-Bad-Brood-overleg levert nog niets op

"We maken stap voor stap vooruitgang." Dat zei premier Mark Rutte vanmiddag na nieuw overleg tussen VVD en PvdA over de bed-bad-en-broodkwestie. PvdA-leider Diederik Samsom kwam ook positief gestemd naar buiten. "Het gaat de goede kant op", zei hij.

Vanmorgen spraken de VVD en PvdA eerst afzonderlijk van elkaar. Daarna begon het overleg op het ministerie van Sociale Zaken. Vice-premier Lodewijk Asscher sprak daar met Rutte en Samsom, VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel). De coalitiepartijen praten vanavond weer verder. Asscher heeft benadrukt dat het "geen nachtwerk" wordt.

In Nieuwsuur een verslag vanuit Den Haag en het laatste nieuws met Dominique van der Heyde.

Bed-Bad-Brood-overleg levert nog niets op

Twee pijlers

Het is nog de vraag of de partijen uit de impasse gaan komen. Vorige week leverden urenlange gesprekken in het Torentje nog geen oplossing op. Ingewijden melden aan de NOS dat de coalitiepartijen vanavond praten over een plan dat op twee pijlers steunt. Aan de ene kant blijft er minimale vorm van opvang bestaan voor uitgeprocedeerden, aan de andere kant wordt het uitzettingsbeleid efficiënter gemaakt.

Vanochtend zei Zijlstra nog dat de VVD niet van plan is om het beleid van de partij te wijzigen. En staatssecretaris Dijkhoff stelde dat het vinden van een compromis lastig is. De partijen hadden na intens overleg van vorige week een pauze ingelast van twee dagen.

Ondertussen hebben Asscher en Zijlstra dit weekend wel met de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan gesproken. Hij zei eerder in Nieuwsuur door te gaan met het bieden van bed-bad-brood aan illegale asielzoekers.

Aanzuigende werking

De coalitie vergadert al sinds vorige week dinsdag over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. De PvdA wil dat er opvang blijft, om te voorkomen dat mensen op straat gaan zwerven. De VVD is bang voor een aanzuigende werking als de overheid bed, bad en brood verzorgt en is bang dat illegalen Nederland niet meer willen verlaten.

Gisteren: Onduidelijkheid over bed-, bad- en broodbesluit

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl