Halbe Zijlstra eind vorige week in het Torentje
NOS Nieuws

'Overal rekening mee houden bij bed-bad-broodoverleg'

Het wordt een spannende week voor de regeringspartijen VVD en PvdA. Ze hervatten vandaag hun overleg over de bed-bad-broodkwestie. Vorige week leverden urenlange gesprekken in het Torentje nog geen oplossing op. Volgens politiek verslaggever Joost Vullings moet deze week dan ook met alle scenario's rekening worden gehouden.

Is er dit weekend nog overleg geweest?

"Nee, wellicht incidenteel een telefoontje, maar het zit gewoon nog net zo vast als afgelopen vrijdag toen ze uit elkaar gingen."

Andere partijen en werkgevers gingen zich er dit weekend mee bemoeien. Maakt dat de zaak lastiger?

"Nou, er is wel een soort druk uit de samenleving waarvan het geluid is: kabinet, ga alsjeblieft door. EenVandaag kwam met een kiezersonderzoek waaruit blijkt dat de achterbannen van VVD en PvdA dat willen. En Hans de Boer, de voorman van het bedrijfsleven, zegt ook dat hij geen nieuwe onzekerheid wil net nu de economie aantrekt."

"Maar ja, we zitten met twee partijen die allebei niet populairder zijn geworden door samen te regeren. Zij zoeken duidelijk meer profiel en dan is toegeven op een principieel dossier niet makkelijk. Bij de VVD is de redenering dat ze twee keer hebben toegegeven op het terrein van asiel. Eerst het kinderpardon en later het schrappen van de strafbaarstelling illegaliteit. Een derde keer trekken ze niet."

Maar ze hebben toch ook geen zin in nieuwe verkiezingen?

"Dat klopt en dat is ook het tegenstrijdige. De wil is er om eruit te komen, maar er is geen wil om toe te geven aan elkaar. Dat maakt het een lastige situatie, want een van de twee moet gewoon pijn gaan lijden. Ergens in het midden gaan zitten kan niet. Het is gewoon wel of geen opvang. Dus het zou zo maar mis kunnen gaan voor het kabinet deze week. Dat is toch echt een optie om rekening mee te houden."

Zit iedereen bij de VVD wel op één lijn?

"Dat is nog maar de vraag. Heel veel VVD'ers zijn het ermee eens dat die regeling er niet moet komen, maar aan de andere kant willen ze dat het kabinet doorgaat. Officieel luidt de verklaring: Halbe Zijlstra, de fractievoorzitter, is er voor het pure VVD-geluid en Rutte is naast VVD’er ook nog premier van een kabinet met PvdA-ministers. Dus hij moet er iets anders in staan, maar alles wijst er toch wel op dat de afstand tussen Zijlstra en Rutte veel groter is dan normaal."

"Dat valt ook wel te verklaren, want Zijlstra heeft onlangs met zijn fractie de koers ingezet dat de grenzen van Europa dicht moeten voor asielzoekers van buiten Europa. En als je dan een paar weken later een enorme concessie moet doen, dan is dat een probleem. Dat geeft deze crisis nog een extra dimensie, omdat we toch het idee hebben dat de VVD niet op één lijn zit, terwijl dat normaal wel zo is."

'Partijen zijn weinig opgeschoten'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl