PvdA-leider Diederik Samsom tijdens de verkiezingsavond van zijn partij na de Provinciale Statenverkiezingen.

Ontevreden PvdA'ers willen radicale koerswijziging

Het rommelt binnen de Partij van de Arbeid. Na drie opeenvolgende verkiezingsnederlagen, waarbij de partij het ene na het andere laagterecord boekte, raakt bij een aantal leden het geduld op. Ze zijn het oneens met de door de partijtop ingezette koers.

Vanavond in Nieuwsuur een gesprek met Gerard Bosman en Dick Kalkman, de kritische PvdA-leden die een manifest opstelden voor een nieuwe koers van hun partij.

De reportage is van Chris Ostendorf.
Ontevreden PvdA'ers willen radicale koerswijziging

Waarheid

Onlangs pleitte senator Adri Duivesteijn voor een onafhankelijk onderzoek naar de oorzaken van de verkiezingsnederlagen van zijn partij. De PvdA-werkgroep Huurders schrijft in haar meest recente nieuwsbrief van 25 maart: 'De enige partij die consistent en geloofwaardig opkomt voor huurders, is de SP. Na de recente verkiezingsuitslagen is het de hoogste tijd om deze pijnlijke waarheid eens hardop te uiten.'

En nu ligt er ook het politieke manifest Met vertrouwen linksom van enkele ongeruste leden die vinden dat de PvdA zich aan de VVD heeft uitgeleverd.

15 maart: Samsom en Rutte willen verder

Komende zaterdag houdt de partij een soort mini-congres waar ze de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen zal evalueren, de Politieke Ledenraad. Belangrijkste agendapunt: een terugblik op de campagne en de derde verkiezingsnederlaag op rij.

Uitgeruild

Volgens de auteurs van het manifest schort het de PvdA aan geloofwaardigheid. "Soms moeten er harde noten gekraakt worden over verkeerde keuzes. Die tijd is nu gekomen", schrijven ze.

"De coalitie met de VVD is te onvoldragen tot stand gekomen, met een te neoliberaal beleid, met een regeerakkoord waarin te veel zaken zijn uitgeruild en waarin compromissen inhoudelijk onvoldoende bleken te beargumenteren. Het mooipraten en de ontkenning van de problemen drukt zwaar op onze partij."

Het pleidooi voor een linksere koers dat uit het manifest spreekt, niet alleen in woorden maar ook in daden, vindt gehoor bij verschillende PvdA-afdelingen die moties voorbereiden in de geest van het manifest.

Koers

Onduidelijk is nog hoeveel steun de critici aanstaande zaterdag krijgen. De auteurs van het manifest zijn in elk geval niet uit op een kabinetsbreuk of een wisseling van het partijleiderschap. "Het recente verleden heeft geleerd dat een wisseling van politieke leiders (Melkert, Bos, Cohen, Samsom) zonder een fundamenteel debat over de koers en over de theorie en de praktijk ons niet structureel verder helpt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl