NOS Nieuws

Duivesteijn wil onderzoek naar verlies PvdA

PvdA-senator Duivesteijn wil dat er een brede commissie van PvdA'ers komt die onderzoek gaat doen naar "het politiek functioneren" van de partij. De commissie moet onder meer achterhalen hoe het kan dat de PvdA drie verkiezingsnederlagen op rij leed.

Duivesteijn schrijft op zijn website dat het "ondenkbaar is dat wij verdergaan, zonder werkelijk te hebben doorgrond wat er nu wel (of niet) aan de hand is, en zonder dat de vragen die er zijn ten volle zijn beantwoord".

De PvdA verloor achtereenvolgens bij de gemeenteraadsverkiezingen en de Europese verkiezingen in 2014 en bij de Provinciale Statenverkiezingen van twee weken geleden.

Niet uit kabinet

Duivesteijn zou het verstandig vinden als de PvdA in de komende ledenraad, op zaterdag 11 april, zou besluiten om "een grondig, deskundig, onafhankelijk onderzoek" in te stellen.

Wat de uitkomst ook wordt, schrijft hij, "wij zullen op dit moment niet uit een kabinet stappen. Daarvoor zit de top van de partij te geharnast in de afspraken die met de VVD zijn gemaakt, in het commitment naar deze partij."

Andere wereld

Duivesteijn zei meteen na de Statenverkiezingen dat het lijkt alsof de top van de PvdA "in een andere wereld leeft dan de partij zelf". De senator, die als één van de drie zogenoemde PvdA-dissidenten tegen de zorgwet van minister Schippers stemde, denkt dat er sprake is van een kloof tussen de partij en de kiezer.

De PvdA deed een paar keer eerder onderzoek na een verkiezingsnederlaag, zoals na de verkiezingen in 2002 met Pim Fortuyn. Ex-minister Margreeth de Boer schreef toen het raport De Kaasstolp aan Diggelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl