Iran feest

Iraniërs vieren einde van tijdperk

Teheran viert feest nadat zes wereldmachten en Iran het gisteren eens zijn geworden over de belangrijkste zaken voor een akkoord. Als Iran zich aan de gemaakte afspraken houdt, komt er stapsgewijs een einde aan de jarenlange sancties van het Westen tegen Iran. Daar staat tegenover dat Iran zijn nucleaire capaciteit moet verlagen.

In de straten van de hoofdstad gingen tienduizenden mensen de straat op. Uit toeterende auto's wapperden Iraanse vlaggen en mensen staken hun vingers op in het V-teken.

In Nieuwsuur correspondent Thomas Erdbrink vanuit Teheran over de reacties op het atoomakkoord. Politiek analist Meir Javedanfar vertelt vanuit Tel Aviv wat de afspraken betekenen voor de verhoudingen tussen Iran en de regio.

Iraniërs vieren einde van tijdperk

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Zarif kreeg een heldenontvangst bij aankomst in Teheran. Op het vliegveld hadden zich honderden mensen verzameld die hem toejuichten. Zarif zwaaide uit het open dakraam van zijn auto.

Onderhandelaars Iran juichend ontvangen

Alle sancties van Europa, de Verenigde Staten en de Verenigde Naties worden afgeschaft onder dit akkoord. Door de sancties werd de handel met het buitenland en daardoor de economie zwaar getroffen. Iraniërs konden geen geld meer overmaken of handel drijven met het buitenland.

Mensen zullen dit zien als het begin van het einde van een tijdperk.

Correspondent Thomas Erdbrink

Correspondent Thomas Erdrbink zegt dat dit voor veel Iraniërs een nieuw begin is. "Ik heb mensen ten onder zien gaan aan die sancties. Mensen zullen dit zien als het begin van het einde van een tijdperk."

Volgens de afspraken moeten de Iraanse nucleaire faciliteiten worden aangepast of gesloten. Iran kan nu binnen drie maanden een atoombom bouwen, dat wordt minstens een jaar. Ook komt er meer internationale samenwerking.

Voortbestaan Israël

Maar niet iedereen is blij met het akkoord. Zo zijn de hardliners in Iran allesbehalve tevreden. Zij vinden dat minister Zarif te veel concessies heeft gedaan en kraken het akkoord.

  • EPA
    Overal toonden mensen het V-teken
  • EPA
    Mensen wuifden met dollarbiljeten uit hun auto's
  • EPA
    En wapperden met vlaggen

Ook premier Netanyahu van Israël ziet niets in de afspraken. Hij wil dat in een definitieve overeenkomst met Iran wordt opgenomen dat Iran het recht van Israël om te bestaan erkent. Het akkoord vormt een bedreiging voor het voortbestaan van Israël, liet hij gisteren in een telefoongesprek aan president Obama weten. De Israëlische premier zei in het gesprek dat een akkoord het nucleaire programma van Iran legitimeert en voor meer agressie en geweld in het land zal zorgen.

Onderhandelingen

De afspraken van Lausanne zijn het raamwerk voor een groter akkoord, dat uiterlijk op 30 juni moet worden gesloten. De details worden de komende maanden uitgewerkt. De gesprekken in Zwitserland hebben ruim een week geduurd. De 'P5+1 groep', de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad en Duitsland onderhandelen al meer dan een jaar over het atoomprogramma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl