Deel van de brief van minister Dijsselbloem aan ABN-bestuursvoorzitter Zalm

ABN Amro: de communicatie over bonus en beursgang

7 maart 2014: gesprek tussen minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, voorzitter Gerrit Zalm van de Raad van Bestuur (RvB) en voorzitter Rik van Slingelandt van de Raad van Commissarissen (RvC) van ABN Amro over de beloningen bij de bank.

19 maart 2014: brief van RvB-voorzitter Zalm aan de minister van Financiën, over de bonussen en de beursgang. Bekijk de brief hier.

14 april 2014: antwoord, per brief, van de minister van Financiën aan bestuursvoorzitter Zalm. Bekijk ook Dijsselbloems brief hier.

11 augustus 2014: brief van Gerrit Zalm en Rik van Slingelandt van ABN Amro aan de voorzitter van het bestuur van de Stichting administratiekantoor beheer financiële instellingen (NLFI), de stichting die ABN Amro voor de Staat beheert. Ook deze brief is in handen van Nieuwsuur.

22 september 2014: gesprek tussen de minister van Financiën en bestuursvoorzitter Zalm.

29 september 2014: gesprek tussen de minister van Financiën, de bestuursvoorzitter, de voorzitter en een lid van de Raad van Commissarissen.

2 oktober 2014: debat in de Tweede Kamer over de Wet beloningen financiële ondernemingen, die nieuwe regels introduceert voor een beheerst beloningsbeleid bij financiële instellingen. Dijsselbloem zegt in het debat aan de Kamer: "Dan is het toegestaan om enige compensatie in de vaste salarissen te geven. Ik hoop dat daar prudent mee wordt omgegaan. Zo werk ik als aandeelhouder en als minister."
De Kamer neemt de wet op 16 oktober met een grote meerderheid aan.

20 maart 2015: publicatie jaarverslag ABN Amro.

Op dezelfde dag ontstaat commotie over de loonsverhoging van 17 procent die de bank de leden van de Raad van Bestuur heeft toegekend. De vakbonden spreken van "sprinkhaan-gedrag". Het kabinet heeft het over "een graat in de keel" en minister Dijsselbloem laat weten dat hij dit "niet met enthousiasme kan verdedigen".

24 maart 2015: mondelinge vragen in de Tweede Kamer over verhogingen van directiesalarissen bij banken.

27 maart 2015: het kabinet stelt het besluit over het terugbrengen van ABN Amro naar de beurs voor onbepaalde tijd uit.

29 maart 2015: besluit van de Raad van Bestuur van ABN Amro om af te zien van de salarisverhoging van 100.000 euro.

31 maart 2015: Commissaris Peter Wakkie van ABN Amro, verantwoordelijk voor het beloningsbeleid bij de bank, herhaalt in NRC Handelsblad dat de ABN-top vindt dat er niets mis is met de uitgekeerde bonussen. Als er ophef ontstaat over het interview legt hij nog dezelfde dag zijn functie neer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl