Reinier van Zutphen is de nieuwe Nationale Ombudsman

De stijl van de nieuwe ombudsman Reinier van Zutphen

Vandaag is de nieuwe ombudsman beëdigd: Reinier van Zutphen. De persoonlijkheid van de ombudsman is cruciaal voor de invloed en macht die het instituut heeft.

Vanavond is Reinier van Zutphen te gast.

De stijl van de nieuwe ombudsman Reinier van Zutphen

Confrontaties

De persoonlijkheid van de ombudsman telt mee. Dat bleek niet alleen toen de beoogde ombudsman, ANWB-directeur Guido van Woerkom, door zijn persoonlijkheid juist niet benoemd werd. Het bleek vooral door de voorgangers van Van Zutphen, zoals Alex Brenninkmeijer en Roel Fernhout, die harde confrontaties met de politiek niet schuwden.

Zo stoorde Brenninkmeijer zich als ombudsman aan het gebrek aan respect van politici voor rechterlijke vonnissen en aan het negeren van onafhankelijke adviezen van bijvoorbeeld de Raad van State.

Openheid

Van Zutphen staat bekend als een maatschappelijk betrokken rechter en pleitbezorger van openheid. Hij vindt het goed als rechters laten weten wat ze stemmen en vindt dat rechters zich meer bewust moeten zijn van het belang van goede informatie aan burgers en media, zo zei hij in februari tegen Vrij Nederland.

Ook mengde hij zich in het debat over wraking van rechters, dat oplaaide rond het proces tegen PVV-leider Geert Wilders. "Er zijn in Nederland geen partijdige rechters en zodra iets echt vragen oproept, zullen ze zich verschonen", zei Van Zutphen in 2011 tegen het FD.

Flinkheid

Sinds het vertrek van Brenninkmeijer is de functie vervuld door waarnemend ombudsman Frank van Dooren. Hij vindt dat veel problemen zijn terug te voeren op onmogelijke opdrachten door de politiek. Van Dooren zegt in het verslag over vorig jaar dat de politiek vanuit het oogpunt van efficiency en flinkheid taken oplegt waarmee uitvoeringsdiensten niet uit de voeten kunnen.

Van Dooren noemde als voorbeeld onder meer de Fraudewet. "Burgers die een vergissing hadden gemaakt of een termijn een paar dagen hadden overschreden, kregen een boete alsof ze hadden gefraudeerd". De ombudsman zei verder dat de politieke wens om fraude met pgb's krachtig te bestrijden heeft geleid tot een aanpak die goedwillende burgers in financiële problemen heeft gebracht. De ombudsman kreeg sinds het begin van jaar ongeveer 300 telefoontjes over de pgb-problemen.

Sollicitaties

Voor de opvolging van Van Dooren ontving de Tweede Kamer 65 sollicitaties. Een commissie met onder anderen de president van de Hoge Raad en de vice-president van de Raad van State deed daarop een aanbeveling voor een aantal kandidaten. Uiteindelijk heeft de commissie Van Zutphen voorgedragen.

Ombudsman presenteert jaarverslag in Tweede Kamer
Ombudsman Van Dooren al 15 maanden "tussenpaus"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl