Interim-ombudsman Frank van Dooren
NOS Nieuws

Ombudsman: politiek geeft onmogelijke opdrachten

De Nationale ombudsman vindt dat veel problemen zijn terug te voeren op onmogelijke opdrachten door de politiek. Waarnemend ombudsman Van Dooren zegt in het verslag over vorig jaar dat de politiek vanuit het oogpunt van efficiency en flinkheid taken oplegt waarmee uitvoeringsdiensten niet uit de voeten kunnen. Het verslag is aangeboden aan de Tweede Kamer.

Van Dooren noemt als voorbeeld onder meer de Fraudewet. "Burgers die een vergissing hadden gemaakt of een termijn een paar dagen hadden overschreden, kregen een boete alsof ze hadden gefraudeerd". De ombudsman zegt verder dat de politieke wens om fraude met pgb's krachtig te bestrijden heeft geleid tot een aanpak die goedwillende burgers in financiële problemen heeft gebracht.

Ombudsman presenteert jaarverslag in Tweede Kamer

Zorgwekkend

Vorig jaar is het aantal mensen dat de ombudsman heeft benaderd gedaald, maar het aantal klachten over de overheid is juist gestegen. Het aantal klachten over de Belastingdienst is met 31 procent toegenomen en die stijging vindt de ombudsman zorgwekkend.

Van Dooren heeft de functie van Ombudsman ruim een jaar waargenomen. In februari wees de Kamer de rechter Renier van Zutphen aan als nieuwe ombudsman. De benoeming gaat volgende week in.

Ombudsman Van Dooren al 15 maanden "tussenpaus"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl