Het kaartspel van de provinciale partij Volkspartij Limburg

Van Rey hoopt met Volkspartij Limburg weer op succes

  • Gert Janssen

    verslaggever

  • Gert Janssen

    verslaggever

Met het succes van de vorige gemeenteraadsverkiezingen in het achterhoofd bundelen veel lokale partijen nu hun krachten voor de Provinciale Statenverkiezingen. Lokale partijen verenigen zich en vormen samen een provinciale partij.

Zo ook in Limburg waar de Volkspartij Limburg is opgericht. Een platform van lokale partijen met een opmerkelijke lijstduwer Jos van Rey, oud-wethouder in Roermond en voormalig Eerste Kamerlid voor de VVD. Het OM verdenkt hem onder meer van corruptie en verkiezingsfraude en witwassen.

Nieuwsuur volgde de afgelopen weken de verkiezingscampagne van de Volkspartij Limburg op de voet.

Van Rey hoopt met Volkspartij Limburg weer op succes

Liberale Volkspartij Roermond

De Volkspartij Limburg is in een paar maanden uit de grond gestampt. De kern van de partij wordt gevormd door een aantal lokale Roermondse politici die betrokken zijn bij de Liberale Volkspartij Roermond (LVR). Een partij die is opgericht door Jos van Rey nadat hij uit de lokale VVD-fractie stapte.

Als in 2012 duidelijk wordt dat het Openbaar Ministerie hem verdenkt van corruptie, verkiezingsfraude en witwassen, is hij niet langer te handhaven op de lokale VVD-lijst. Hij begint de Liberale Volkspartij Roermond, die bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 een enorme overwinning boekt: de partij sleept 10 van de 31 zetels binnen. De partij komt niet in het college van Burgemeester en Wethouders, maar belandt in de oppositie.

Een bijeenkomst van de Volkspartij Limburg
De Volkspartij Limburg met Jos van Rey in het grijs

Lijst

Op de kandidatenlijst van de Volkspartij staan zestien namen. Lijsttrekker is Roermondenaar Vincent Zwijnenberg, oud-wethouder in Roermond en tien jaar lang directeur van het verzekeringsbedrijf van Jos van Rey. Verder op de lijst onder meer oud-raadslid in Heerlen Yvonne Moonen (nr. 3), Dré Peters (nr. 4), en fractievoorzitter van de LVR in Roermond en oud-wethouder in Meerssen, Luc Volders (nr. 5).

Kaartspel

Naast de gebruikelijke posters en flyers heeft de Volkspartij een opvallend campagnecadeau geïntroduceerd: een kaartspel met foto's van de zestien kandidaten. Lijsttrekker Vincent Zwijnenberg is de aas en Jos van Rey heeft een eervolle plek op de de klaverenkoning-kaart.

Zetels

Omdat de Volkspartij Limburg niet eerder aan de Statenverkiezingen meedeed, is het lastig te voorspellen of de partij veel zetels in de wacht gaat slepen. Zwijnenberg houdt het vooralsnog op drie zetels in het Limburgse parlement.

Lijsttrekker Vincent Zwijnenberg

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl