Aan de Provinciale Statenverkiezingen doen twintig lokale partijen mee
NOS Nieuws

Lokale partijen gaan samen provinciaal

  • Joris van de Kerkhof

    Verslaggever

  • Joris van de Kerkhof

    Verslaggever

In de campagnebus van de provinciale partij Lokaal Limburg liggen de folders in dozen opgestapeld. Ernaast staat een emmer met lijm en een kwast. De verkiezingsborden staan op het punt volgehangen te worden met posters van lijsttrekker Raimond Franssen en andere lokale bekenden.

Franssen behaalde vorig jaar in zijn woonplaats Voerendaal een grote verkiezingsoverwinning bij de gemeenteraadsverkiezingen en kwam in het college. Zijn partij was niet de enige, want lokale partijen kregen landelijk in totaal ongeveer 30 procent van de stemmen.

Die winst smaakt naar meer, want bij de komende verkiezingen op 18 maart doen in totaal twintig partijen mee die hun lokale populariteit om willen zetten in provinciale zetelwinst.

De partij Limburg Lokaal van Raimond Franssen doet ook mee aan de verkiezingen

Veel gemeentelijke partijen bundelen hun krachten om zetels te veroveren in de provincie. Zo zocht Franssen na zijn overwinning samenwerking met andere lokale partijen en begon Lokaal Limburg.

Dat is uitgegroeid tot een samenwerking van 21 lokale partijen die het bij de gemeenteraadsverkiezingen goed deden. Ze verwachten op 18 maart bij de Provinciale Statenverkiezingen zeker drie zetels te halen. Over vier jaar, bij de volgende verkiezingen, hoopt Franssen dat zijn partij echt grote invloed kan gaan uitoefenen in het Maastrichtse gouvernementsgebouw.

Doordat het indirect ook verkiezingen zijn voor de Eerste Kamer laten kiezers hun stem op provinciaal niveau ook veel meer leiden door landelijke thema’s.

Julien van Ostaaijen, bestuurskundige

Bestuurskundige Julien van Ostaaijen van de Universiteit van Tilburg denkt dat het de lokale partijen niet gaat lukken voet aan de grond te krijgen in de provincie. "Op lokaal niveau kun je met enkele aansprekende personen en thema’s al vrij snel een succesvolle campagne voeren. Dat hoeft maar een paar duizend euro te kosten. Thema’s voor een hele provincie zijn schaarser."

Volgens Van Ostaaijen is het voor politici ook heel moeilijk om bekend te worden in een hele provincie. "Doordat het indirect ook verkiezingen zijn voor de Eerste Kamer laten kiezers hun stem op provinciaal niveau ook veel meer leiden door landelijke thema’s."

Steeds meer lokale partijen werken samen

De lokale partijen laten zich niet afschrikken door de bestuurskundige. Cees van Liere, meer dan 20 jaar actief als VVD-bestuurder, is de nummer twee van Zeeland Lokaal. "Politici uit Den Haag herkennen en erkennen de plattelandsproblemen niet. Wij staan juist wel heel dicht bij de mensen. Als de kiezers een goeie analyse maken, dan weten ze wie ze moeten kiezen."

Van Liere vindt het maar merkwaardig dat er nu opeens weer landelijke politici op bezoek komen in zijn provincie. Komende weekeinde komt zelfs minister Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking naar Zeeland.

Wij zijn geen vreemden in Jeruzalem; het is onze provincie.

Mark Faasse, lijsttrekker Zeeland Lokaal

Lijsttrekker voor Zeeland Lokaal is Mark Faasse. Met de partij Betrokken Noord-Beveland heeft hij naar eigen zeggen "op een slof en een oude voetbalschoen" de lokale verkiezingen gewonnen. "Dat kunstje proberen we bij de provincie nog eens te flikken. We hebben een goeie kans om mee te doen voor de hoofdprijs. Wij zijn geen vreemden in Jeruzalem; het is onze provincie."

Voor Faasse is het provinciehuis ook niet vreemd. Hij was eerder Statenlid namens het CDA.

Van lokaal naar landelijk

Faasse verwacht dat deze verkiezingen het begin is van iets groters. "Veel mensen zijn uitgekeken op landelijke partijen. Er volgt op 18 maart een zachte revolutie in kiezersland, ten gunste van de lokale partijen. Het gaat ons niet zo zeer om onze partij, maar veel meer om de burgers, onze kiezers."

Volgens Faasse werden de lokale partijen eerst groot in de gemeenten, straks in de provincie en dan in de landelijke politiek. "Uiteindelijk wordt Nederland Lokaal een grote partij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl