Schade door verscheidene aardbevingen in Groningen

Excuses van minister Kamp voor Groningers

Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft namens het kabinet excuses aangeboden aan de inwoners van Groningen. "Ik erken dat er onvoldoende oog is geweest voor de veiligheid van de mensen. Het spijt me zeer", zei de minister vanavond tegen RTV Noord.

Kamp voegde daaraan toe dat het zijn taak is "om ervoor te zorgen dat die veiligheid nu wel voorop staat". Hij wil daarvoor de benodigde maatregelen nemen. Hij hoopt dat de Groningers weer vertrouwen krijgen in de overheid.

Max van den Berg, Commissaris van de Koning in Groningen, reageert op de excuses van minister Kamp. Wat betekent zijn gebaar voor de Groningers? En kan deze spijtbetuiging ook nog juridische gevolgen hebben?

Excuses van minister Kamp voor Groningers

Huizen versterken

Kamp reageerde vanavond op het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Die concludeerde dat de veiligheid van de bewoners ondergeschikt is geweest aan de opbrengst van de gaswinning. De Tweede Kamer praat morgen over het rapport van de onderzoeksraad.

Het kabinet besloot onlangs de gaswinning in Groningen tot de zomer te beperken tot 16,5 miljard kubieke meter. Of de gaskraan daarna nog verder dicht gaat wilde Kamp niet zeggen. Hij wacht eerst de adviezen van experts af.

"Waar het nu op aankomt is versterking van huizen", zei Kamp. Dit jaar moeten 3000 huizen in het gebied worden versterkt. Dat moeten er nog veel meer worden. Ook gaat het kabinet investeren in de Groningse economie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl