De bijeenkomst van de eurogroep in Brussel over Griekenland is afgelopen zonder resultaat. Griekenland verwerpt de voorstellen van de Eurogroep. Waarschijnlijk is er vrijdag weer een nieuwe eurogroep-vergadering.
De eurolanden houden eraan vast dat de Grieken het huidige programma moeten afmaken. Pas daarna kan er gesproken worden over een nieuw akkoord.
In Brussel probeerden de Europese ministers van Financiën vandaag dichter bij elkaar te komen om een oplossing voor Griekenland te vinden. De einddatum voor het huidige noodprogramma voor dat land, 28 februari, komt snel dichterbij. Daarna komen de Grieken in betalingsproblemen en doemt een grexit op. De partijen staan ver uit elkaar.
Te gast is Mathijs Bouman journalist en econoom.
De ministers van financiën van de eurolanden zaten slechte een paar uur bij elkaar. Al snel kwamen de eerste berichten naar buiten dat de Grieken de voorstellen van de Eurogroep verwierpen. Ze noemden de voorstellen onredelijk en onacceptabel.
De eurolanden houden eraan vast dat de Grieken het huidige programma moeten afmaken. Pas daarna kan er gesproken worden over een nieuw akkoord. De nieuwe Griekse regering wil echter zo snel mogelijk van de huidige afspraken af.
De vergadering van vorige week woensdag liep uit op een mislukking: er kwam zelfs geen gezamenlijke slotverklaring, omdat de Grieken volgens de Financial Times niet akkoord gingen met de tekst. De Griekse minister Varoufakis zei daarover in Nieuwsuur: “Ik ben niet geïnteresseerd in wat er precies gebeurd is. Dat bericht klopte niet.”
De volgende dag kwamen eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en de Griekse premier Tsipras wel tot overeenstemming om technische onderhandelingen over de wensen en mogelijkheden te voeren. De afgelopen dagen is daar achter de schermen over gepraat.
Skeptisch
De afgelopen dagen temperden zowel Dijsselbloem als de Duitse minister Schauble de verwachtingen. “Na wat ik heb gehoord (van de Grieken), ben ik skeptisch,” zei hij vanmorgen op de Duitse radio. Schauble noemt de houding van de Griekse regering “behoorlijk onverantwoordelijk.” “Griekenland moet inzien dat het niet boven zijn stand kan blijven leven en met voorstellen komen om anderen nog meer voor ze te laten betalen.”
Jeroen Dijsselbloem zei vrijdag dat hij verwacht niet dat er vandaag al concrete afspraken gemaakt kunnen worden. "Ik ben daar nu nog erg pessimistisch over." De ambities van de Grieken zijn torenhoog, volgens de minister. "Maar de mogelijkheden, gezien de toestand van hun economie, zijn zeer beperkt. Dus dat vergt nog een enorme aanpassing en ik weet niet of we daar maandag al uit zullen zijn."
Sinds de verkiezingen in Griekenland eind januari hamert de nieuwe regering op een einde aan de afspraken met de trojka van de eurozone, de ECB en het IMF, kwijtschelding van een deel van de Griekse staatsschuld en om niet langer als ‘Europese kolonie’ behandelt te worden. De andere 18 euro-landen zien niets in kwijtschelding en willen dat de Grieken zich aan de gemaakte afspraken houden, al zou er ruimte zijn voor versoepeling van de voorwaarden voor de lening en andere hervormingen.