Minister Varoufakis met de voorzitter van de eurogroep, minister Dijsselbloem

Waarom de Grieken vannacht niet akkoord gingen

Gisteravond spraken de ministers van Financiën in de eurogroep over een oplossing voor de crisis rond Griekenland. De einddatum van het noodprogramma voor dat land, 28 februari, komt snel dichterbij en er moet een oplossing komen.

De gesprekken gisteren waren uiterst moeizaam: de ministers konden het vannacht zelfs niet eens worden over een verklaring over de voortgang van de onderhandelingen. Wat gebeurde er vannacht?

Vanavond in Nieuwsuur een interview met de hoofdrolspeler: minister van financiën Yanis Varoufakis.

Waarom de Grieken niet akkoord gingen

Spanning

De spanning loopt op tussen Griekenland en de andere eurolanden. Als er geen oplossing komt, gaat het land failliet en is een vertrek uit de eurozone nabij, iets dat alle partijen willen voorkomen. Gisteravond werd het startschot voor de echte onderhandelingen gegeven, maar die eindigden dus niet in een compromis.

De meeste ministers waren vannacht al naar huis toen duidelijk werd dat de Grieken niet akkoord gingen met de gezamenlijke verklaring. De Financial Times publiceerde de gelekte tekst van die verklaring, waarin staat dat de Grieken akkoord zijn met continuering van het noodprogramma. Maar dat was volgens de krant onacceptabel voor de Griekse regering in Athene. Varoufakis zou zijn teruggefloten. De Griekse regering schrijft in een reactie dat ze akkoord was gegaan met een andere tekst, maar dat die vervolgens is veranderd.

Fascinerende ervaring

"Het gaat niet om de bewoording, maar om de hoeveelheid vooruitgang die is geboekt. Die is geboekt, maar niet voldoende", zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem na afloop. Hij had het over constructieve gesprekken en zei dat er maandag weer verder wordt gesproken. Varoufakis noemde zijn eerste eurogroep een “fascinerende” ervaring.

De Grieken willen de komende maanden onderhandelen met hun schuldeisers, met als doel om minder rente en aflossing op de enorme schuld te hoeven betalen en een einde aan een deel van de opgelegde hervormingen.

Op de korte termijn willen ze een overbruggingsregeling, zodat de overheid niet zonder geld komt te zitten. De eurolanden zien dat niet zitten. Die willen dat de Grieken het huidige hulpprogramma verlengen en zich aan de gemaakte afspraken houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl