Varoufakis, de nieuwe minister van Financiën Griekenland, reist door Europa.

Splijt Griekenland Europa?

Vrijdag was Europa getuige van een ongemakkelijke ontmoeting tussen Yanis Varoufakis, de nieuwe minister van Financiën van Griekenland, en zijn Nederlandse collega Jeroen Dijsselbloem. Dijsselbloem bracht als voorzitter van de eurogroep een kennismakingsbezoek aan de nieuwe Griekse premier.

Tijdens de persconferentie na afloop van de ontmoeting vielen er ongemakkelijke stiltes en was er een ongemakkelijke handdruk tussen beide ministers. Conclusie van de ontmoeting: Griekenland wil niet langer onderhandelen met de zogenoemde Europese trojka - de Europese Centrale Bank, het IMF en de Europese Unie. Dat had Varoufakis duidelijk gemaakt tijdens de persconferentie.

Nieuwsuur is een programma van NTR en NOS.

Splijt Griekenland Europa?

In Nieuwsuur is te gast: Adriaan Schout van Clingendael.

Na een gesprek met voorzitter Dijsselbloem zei Varoufakis dat de trojka is gebouwd op een rot fundament. "Wij gaan niet samenwerken met een comité dat een programma wil uitvoeren dat volgens ons anti-Europees is."

Bezuinigingen

Griekenland wil af van de zware Europese bezuinigingen, maar Dijsselbloem wil dat Griekenland zich aan de afspraken houdt. De Grieken hebben al wel gezegd dat ze geen breuk willen met de Europese partners en dat ze willen onderhandelen. Tijdens het bezoek heeft Dijsselbloem duidelijk gemaakt dat hij bereid is om naar de nieuwe regering te luisteren, maar heeft hij de premier ook uitgelegd dat er voorwaarden zitten aan de afspraken tussen de eurogroep en Griekenland. Maar wat de Grieken nu echt willen is nog niet duidelijk.

Europese reis

Varoufakis maakt een reis langs enkele Europese hoofdsteden om steden om te pleiten voor het Griekse voornemen een einde te maken aan het saneringsbeleid van de afgelopen jaren. Zondag was hij in Parijs, vandaag in Londen en morgen spreekt Varoufakis zijn ambtgenoot in Rome.

Frankrijk wil dat er nieuwe afspraken komen tussen Griekenland en zijn internationale schuldeisers. Parijs is bereid bij die onderhandelingen op te treden als bemiddelaar, zei minister van Financiën Michel Sapin gisteren na een gesprek met zijn Griekse collega.

De impasse tussen de eurozone en de nieuwe Griekse regering wordt snel de grootste bedreiging voor de wereldeconomie. Deze waarschuwing uitte de Britse minister van Financiën, George Osborne, vandaag na een gesprek met Yanis Varoufakis.

Groeistrategie

Osborne heeft er bij zijn Griekse collega op aangedrongen dat zijn land zich verantwoordelijk opstelt. Osborne zei ook dat het belangrijk is dat de eurozone met een beter plan komt voor banen en voor groei. De Amerikaanse president Barack Obama stak dit weekeinde de Griekse regering van de links-radicale Alexis Tsipras een hart onder de riem: ,,In een economie die zich in een vrije val bevindt, is vooral een groeistrategie nodig, anders kan zo'n land zijn schuldenlast nooit verminderen.''

De Griekse premier Alexis Tsipras zei zaterdag dat Griekenland zijn financiële verplichtingen aan het IMF en de ECB zal nakomen. Hij spreekt deze week met onder anderen de Franse president Hollande en met de Europese 'president' Juncker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl