Een agent op de plek van de inval in Verviers

België door het oog van de naald

België kent een grote groep Syriëgangers. Ongeveer driehonderdvijftig Belgen reisden af naar Syrië om daar te vechten en honderd zijn intussen teruggekeerd.

De terreurcel die gisteren in België is opgerold zou op het punt gestaan hebben om politiemensen dood te schieten, zowel op de openbare weg als in politiebureaus. De terreurverdachte die gisteravond is opgepakt in Verviers in België, ontkent dat hij aanslagen wilde plegen op politiemensen.

Nieuwsuur spreekt in België met Bart Somers, de burgemeester van Mechelen en met terrorismedeskundige Pieter van Ostaeyen. De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon is te gast.

België door het oog van de naald

Veiligheid

Burgemeester Somers van Mechelen organiseerde vorige week nog een stille tocht voor de slachtoffers in Parijs. Somers zei toen: "Wij moeten nu laten zien dat Mechelen een uitzonderlijke stad is die echt op de barricade staat, voor samenleven in diversiteit, met respect voor iedereen."

Er speelt al maanden een verhit debat over de veiligheid in België. Verschillende burgemeesters uit steden waar veel moslimjongeren naar Syrië vertrokken maken zich zorgen. Want inmiddels keren er ook jongeren terug en er is geen gecoördineerde aanpak.

Volgens het Britse blad The Economist vertrekken vanuit België in vergelijking met andere landen veel jihadisten naar Syrië of Irak. De Amerikaanse denktank Brookings Institute schat dat tot nu toe zo'n 650 jihadstrijders vanuit België zijn vertrokken.

Verviers

Het afgelopen jaar zijn ongeveer tien jihadisten vanuit Verviers vertrokken naar het Midden-Oosten om daar voor IS of een andere groepering te strijden, zeggen Belgische media. Daarmee is de stad Verviers, in het oosten van België, de laatste jaren uitgegroeid tot belangrijk centrum voor radicaliserende moslims.

Nederland

De instanties in Nederland die betrokken zijn bij het bestrijden van jihadisme zijn alert en waakzaam. Dat zei premier Rutte in een reactie op vragen na de ministerraad over de antiterreuractie in België. Hij voegde eraan toe dat we in Nederland onze manier van leven moeten voortzetten.

De premier zei dat het niveau van bescherming in Nederland hoog is. Hij riep mensen op dingen die ze niet vertrouwen te melden bij de instanties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl