Gisteravond schoot de Belgische politie drie mannen neer in het kader van een anti-terreuractie
NOS Nieuws

Anti-terreuractie België is voorbij

De grote anti-terreuractie in België is voorbij. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Reynders op de Franse televisie gezegd. Gekeken wordt of de informatie die bij de invallen werd verkregen aanleiding geeft tot vervolgacties. Om 11.00 uur vanochtend is er weer een persconferentie over de anti-terreuractie.

De zender VTM meldde dat er rond 23.00 uur nog schoten of explosies werden gehoord in Verviers, maar daarover is niets meer bekend geworden.

'Terreurverdachten beraamden aanslagen en ontvoering'

Jihadisten

Gisteren werd de Belgische politie bij een inval in Verviers beschoten door gewapende jihadisten. Twee van hen werden door agenten gedood, een derde raakte gewond en is opgepakt.

Ze maakten deel uit van een netwerk, dat deels bestond uit teruggekeerde Syriëgangers. Ze zouden op het punt hebben gestaan aanslagen te plegen op politiebureaus en gerechtsgebouwen. Die aanslagen zouden binnen enkele dagen of zelfs enkele uren hebben kunnen plaatsvinden.

Onthoofden

De Belgische krant Het Laatste Nieuws meldt dat ze ook van plan waren een prominente Belg, bijvoorbeeld iemand van politie of justitie, te ontvoeren en te onthoofden. Bronnen bij justitie zouden dat tegen de krant hebben gezegd.

Verviers staat bekend als een broeinest van radicalisering. Zo'n vijf tot tien inwoners zijn naar Syrië gereisd om zich bij radicale terreurgroepen aan te sluiten. Of ze weer terug zijn of iets met de terreurcel te maken hebben, is niet duidelijk.

Documenten

Ook in de regio Brussel deed de politie invallen, onder meer in Brussel zelf, Anderlecht, Schaarbeek en Molenbeek.

Gisteravond was er een tweede inval in Verviers. Daarbij zouden documenten in beslag zijn genomen. Ook in Brussel was 's avonds nog een actie gaande. Voor zover bekend zijn er geen nieuwe arrestaties verricht.

Volgens De Tijd is het gevaar van een aanslag nog niet geweken. De veiligheidsdiensten zouden gisteravond nieuwe bedreigingen hebben ontvangen. Daarom is het dreigingsniveau in heel België gisteren verhoogd van niveau 2 naar 3, het op één na hoogste niveau.

Zorgwekkend

Minister Koenders noemt de terreurdreiging in België schokkend en zorgwekkend. Hij zegt dat ook Nederland "diep, diep te maken" heeft met dit probleem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl