Agenten hebben de straat in Verviers afgezet, waar vannacht werd ingegrepen
NOS Nieuws

België vreest alsnog een aanslag

Volgens de Belgische krant De Tijd is het gevaar van een aanslag in België na de anti-terreuractie van gisteren nog niet geweken. De actie, onder andere in Verviers, was gericht tegen een terreurcel van teruggekeerde Syriëstrijders die op het punt zouden hebben gestaan om een aanslag op politiemensen te plegen. De krant hoorde van veiligheidsdiensten dat andere Syriëgangers nu hetzelfde zullen proberen.

Gisteravond zouden de diensten in Brussel al "bedreigingen hebben opgevangen" die tegen andere doelwitten dan politie- en gerechtsgebouwen zijn gericht.

Om die reden is in heel België het terreurdreigingsniveau gisteravond verhoogd naar niveau 3 (op een schaal van 4). Dat betekent dat een aanslag ‘ernstig’, ‘mogelijk’ en ‘waarschijnlijk’ is.

Angst

Veel politiebureaus zijn vandaag dicht. Bij anderen wordt extra gepatrouilleerd. "Dat geeft wel aan hoe groot de angst is, als veel politiebureaus worden gesloten", zegt correspondent Joris van Poppel.

Verder hebben agenten opdracht gekregen niet meer alleen op straat te gaan. Ook moeten ze kogelvrije vesten dragen en hun dienstwapen mee naar huis nemen.

Bij het Paleis van Justitie in Brussel wordt iedereen gecontroleerd, ook magistraten, personeel en advocaten. Joodse scholen in België blijven uit voorzorg vandaag dicht.

'Veel politie op straat'

Volgens De Tijd had de Belgische Staatsveiligheid (de nationale veiligheidsdienst) justitie al vóór de aanslagen in Parijs gewaarschuwd dat de terreurcel waartegen gisteren is opgetreden, een gevaar was geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl