Nieuwsuur
ANP

De provincie Groningen is het niet eens met het gasbesluit van minister Henk Kamp van Economische Zaken en gaat in beroep bij de Raad van State. Vanmiddag licht Kamp in Groningen zijn nieuwe gasbesluit toe aan betrokkenen en gedupeerden.

Kamp besloot vorige maand dat de staat het komend jaar 3 miljard kuub aardgas minder zal winnen dan oorspronkelijk het plan was. Ook zullen huizen in het risicogebied versneld worden versterkt, staat in dat besluit. Maar veel bewoners hebben er een hard hoofd in.

Schade

De draagkracht in Groningen voor de gaswinning neemt steeds verder af. Veel Groningers voelen zich niet meer veilig. Gisteravond was er opnieuw een aardbeving. De beving, bij Hoogezand-Sappemeer met een kracht van 2.0 op de schaal van Richter, is veroorzaakt door de gaswinning.

Groningen versus Henk Kamp om gasbesluit

Opbrengst

Afgelopen vrijdag lekte een concept-rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid uit. Daarin staat dat het ministerie van Economische Zaken, de NAM en het Staatstoezicht op de Mijnen totaal geen rekening hielden met de veiligheid van de bewoners in Groningen, maar alleen keken naar de opbrengst van de gaswinning.

Betrokken partijen zouden hun zorgplicht hebben verzaakt door veiligheidsrisico's voor burgers te negeren alleen te kijken naar eventuele materiële schade.

Oorzaak is dat het ministerie van Economische Zaken bij de gaswinning zowel een financieel belang heeft als een maatschappelijk belang; de staat verdient aan het gas, maar moet ook de belangen van burgers bewaken. Volgens het rapport stonden de organisaties die betrokken zijn bij de gaswinning ook niet open voor kritiek en controleerden ze elkaar niet.

Speciaal centrum voor Groningers met aardbevingsschade

Actiegroep Schokkend Groningen houdt minister Kamp verantwoordelijk voor de gang van zaken en moet daarom volgens de gorep opstappen.

De actievoerders kregen de minister vandaag in Groningen niet te zien, omdat hij een andere ingang nam. Wel verzamelden ze zich achter het provinciehuis en riepen er leuzen. Ze hielden ook spandoeken voor de ramen van de ruimte waar Kamp op dat moment zat.

STER reclame