ANP

Syriëganger moet drie jaar de gevangenis in

Syriëganger Maher H. moet drie jaar de cel in. Volgens de rechtbank in Den Haag staat vast dat hij heeft meegedaan aan de gewapende strijd in Syrië. Ook heeft hij anderen in Nederland opgeroepen om deel te nemen aan de jihad.

De Amsterdamse H. is de eerste teruggekeerde Syriëganger die in Nederland wordt bestraft. Zijn veroordeling moet volgens de rechtbank een duidelijke waarschuwing zijn voor andere Syriëgangers.

Syriëganger moet drie jaar de gevangenis in

Voedselpakketten uitdelen

Naar eigen zeggen was de 20-jarige H. in Syrië om humanitaire hulp te verlenen. Maar de rechtbank noemt het onaannemelijk dat hij alleen voedselpakketten heeft uitgedeeld in het land. Een onderschept chatbericht aan zijn moeder maakte duidelijk wat H. echt in Syrië deed.

Ook toonde het Openbaar Ministerie eerder in het proces foto's van H. waarop hij in camouflagekleding staat met een kalasjnikov in zijn handen. Het OM had een straf van drie jaar tegen H. geëist.

Spil in het web

De vrouw van de Syriëganger, Shukri F., is door de rechtbank vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie beschouwde haar als een spil in de zaak en had vier jaar celstraf geëist. Volgens het OM ronselde de vrouw mensen voor de jihad en onderhield ze ook contacten met jihadisten die al naar Syrië waren vertrokken.

Maar de rechtbank ziet onvoldoende aanknopingspunten voor een veroordeling. Volgens de rechtbank is het Nederlands strafrecht alleen van toepassing op het gewapend conflict in Syrië. Alleen trouwen met een jihadstrijder is geen rechtstreekse deelname aan de strijd, zegt de rechtbank.

F. heeft wel geprobeerd bij haar man twijfel over vechten in Syrië weg te nemen. Maar het is geen duidelijk geval van opruiing, omdat de keuze van Maher H. al vast stond, zegt de rechtbank. Hij wilde zelf al meedoen aan de jihad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl