Maher H. op een rechtbanktekening van september

Eerste Syriëganger voor de rechter

Maher H. stond vandaag voor de rechtbank in Den Haag. Hij is de eerste jihadganger die door justitie wordt vervolgd die ook daadwerkelijk in Syrië is geweest. Justitie verdenkt hem van het voorbereiden van moord of doodslag met een terroristisch motief. Volgens H. was hij alleen maar in Syrië om hulp te verlenen.

Bekijk: Eerste Syriëganger voor de rechter

De 20-jarige H. zou van maart 2013 tot begin februari 2014 voorbereidingen hebben getroffen voor de "terroristische samenspanning" en daarna hebben meegedaan aan de strijd in Syrië. Na zijn terugkomst in Nederland werd H. samen met zijn vrouw opgepakt. Tijdens een eerdere zitting verklaarde H. dat hij het oneens is met de terreurgroep Islamitische Staat, maar volgens justitie trof hij de voorbereidingen juist onder de vlag van IS.

Naar eigen zeggen was Maher H. in Syrië om humanitaire hulp te verlenen, omdat hij geschokt was over al het onrecht dat hij daar zag. De rechter wilde vandaag weten van H. wat hij in Syrië deed, maar hij houdt het vaag. Volgens H. maakte hij voedselpakketten en deelde hij die uit. Ook ruimde hij busjes met hulpgoederen in. Over de hulporganisatie waar hij voor actief was wil H. niks kwijt.

Advocaat Peter Plasman: maatschappelijk probleem niet oplossen met strafrecht

Verleidingen in Amsterdam

Maher H. vertelde in de rechtbank dat hij niet strenggelovig is opgevoed. Hij noemt zijn moeder zelfs zeer gematigd. Na het verliezen van drie naasten in korte tijd ging hij zich meer verdiepen in de islam. Hij ging leven volgens strenge regels. Ook verhuisde hij begin 2013 van Amsterdam naar Antwerpen, omdat er in de hoofdstad te veel verleidingen waren "om vroom te kunnen leven".

De Syriëganger wordt er ook van beschuldigd dat hij onder meer via chatberichten en op internet anderen heeft opgeroepen tot het plegen van terroristische misdrijven. Ook zijn 19-jarige vrouw Shukri F. heeft volgens het OM mensen proberen te werven voor de strijd in Syrië. Ook zou ze contacten hebben onderhouden met jihadisten in Syrië. Zij stond net als haar man vandaag terecht.

Geen toestemming

Tegen "ronselaar" Imad el O. werd eerder vandaag al 240 uur werkstraf en een voorwaardelijke straf van 3 maanden geëist. Volgens de aanklagers nam hij in maart vorig jaar een 16-jarig meisje mee naar het vliegveld Zaventem van Brussel. Hij wilde haar via Egypte naar Syrië laten reizen. De ouders van het meisje hadden geen toestemming gegeven. Volgens de 23-jarige El O. wilden de twee samen naar Egypte om Arabisch en de islam te bestuderen. Bovendien wilde het meisje zelf met hem mee, zei hij vandaag in de rechtbank.

Het proces tegen Maher H. is een soort van testcase voor justitie. Er zullen er de komende tijd nog veel meer volgen. Er lopen momenteel dertig onderzoeken tegen zeker 60 Nederlandse jihadisten, vertelde Herman Bolhaar, de procureur-generaal van het Openbaar Ministerie, vorige week in een interview met de Telegraaf. Volgens Bolhaar stapelen de dossiers zich op en worden er daarom zelfs extra officieren ingezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl